ZAGREB – Više od 80 posto svih javnih investicija i 8.306 privatnih preduzeća u Hrvatskoj finansira se nepovratnim sredstvima iz EU fondova, prenosi Večernji list.

Kao jedna od članica Evropske unije Hrvatska je od svog ulaska uplatila u zajednički budžet 2,6 milijardi evra. S jučerašnjim danom Hrvatska je u istom razdoblju iz EU primila blizu 4,5 milijardi evra, čime je ostvarila plus od 1,9 milijardi evra, saopštilo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.
“Sa sve bržom i kvalitetnijom apsorpcijom EU sredstava dostupnih kroz fondove Evropske unije ta će razlika kontinuirano nastavljati da raste. Trenutno se u Hrvatskoj više od 80 posto svih javnih investicija i 8.306 privatnih preduzeća finansira nepovratnim sredstvima fondova Evropske unije”, dodaje se u saopćenjuv

Kada se govori o korištenju fondova Evropske unije, Hrvatskoj je na raspolaganju ukupno 10,7 milijardi evra, a u ovom trenutku ugovoreno je 66 posto alokacije, raspisano gotovo 85 posto tendera, dok je korisnicima isplaćeno 21 posto dodijeljenih sredstava.

“Opšta privredna kretanja u Hrvatskoj od ulaska u Evropsku uniju pokazuju pozitivan smjer, tj. porast bruto domaćeg proizvoda (BDP), smanjenje nezaposlenosti, porast izvoza, pogotovo u Evropsku uniju kao rezultat bescarinskog pristupa jedinstvenom tržištu od 500 miliona stanovnika. Stabilno okruženje u okviru EU-a pogoduje i razvoju turizma kao iznimno značajnoj ekonomskoj grani. U pogledu fiskalne politike, učinjen je velik iskorak te su ostvareni značajni napori na području javnih finansija, a pritom su preokrenuti i trendovi koji su bili izrazito nepovoljni, uz brojne mogućnosti koje pružaju EU fondovi”, stoji u saopštenju Ministarstva.

 лобановский александр женаодноклассники хамелеон зеркалоинтерьер каталог товаровdotammrделла мои перевозкижалюзи на окна купить