BRČKO – Skupština Brčko distrikta usvojila je set zakona o platama i naknadama u organima javne uprave i institucijama, koji podrazumijevaju povećanje plata budžetskim korisnicima u distriktu od 1. jula.
Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Esed Kadrić rekao je da se ovi zakoni direktno tiču 2.640 ljudi u Vladi, Skupštini, policiji, pravosuđu i drugim institucijama u distriktu, te da će doći do linearnog povećanja plata.

“Posebnu vrijednost ovog zakona čini to što će oni koji su imali platu 450 KM, sada će imati povećanje za više od 200 KM”, naveo je Kadrić.

Kadrić rekao je da se na ovim zakonima radilo nekoliko mjeseci te da je ovo, nakon 4. aprila 2006. godine, prva promjena plata i naknada u distriktu.

On je naglasio da plate na političkim funkcijama nisu povećane.

Kadrić je dodao da je Skupština morala intervenisati i umanjiti neke plate zbog nepravednih povećanja, napominjući da je riječ, uglavnom, o visokim platama.

On je podsjetio da je u osnovnom prijedlogu budžeta za 2019. godinu bilo predviđeno 82 miliona KM za plate, zbog čega je ovim zakonima napravljena i ušteda.

“Sa ovim usvojenim zakonima imamo 78 miliona predviđenih za plate, što znači da smo usvajanjem ovih zakona uštedjeli četiri miliona KM. To je jako dobra pretpostavka da usmjerimo novac na mnoga druga davanja – u oblast infrastrukture ili nekih socijalnih, dobrih, kvalitetnih projekata koji trebaju da se realizuju u distriktu”, naveo je Kadrić.

Kadrić je naglasio da je ponosan na to što će oko 900 nastavnika, profesora i svih drugih koji su uključeni u nastavni proces imati nominalno povećanje plate za oko 100 KM.

“To je posebna vrijednost ovih zakona, da povećavamo plate u oblasti obrazovanja. To je bio i zahtjev nastavnika, profesora i sindikalnih organizacija koje se bave ovim pitanjem”, podsjetio je on.

On je dodao da imaju intenzivnu saradnju i sa realnim sektorom te da dolazi do znatnog povećanja plata i u toj oblasti, jer poslodavci ostaju bez radnika.

Kadrić je dodao i da se Skupština ovim zakonima obavezala da će za svaku godinu donositi posebnu osnovicu, prije izrade svakog budžeta, naglasivši da će se voditi računa o rastu potrošačkih cijena, inflaciji i ostalim relevantnim ekonomskim pokazateljima, da bi se dolazilo do osnovice koja će biti primjerena životnim uslovima u lokalnoj zajednici. (Brčko)кайалпрограмма для взлома пароляфейки в вккак визуально сузить лицоgoldenringgoldenring