BANJALUKA – Novi pravilnik o uslovima za proizvodnju hrane koji je na snagu trebalo da stupi 15. decembra i koji, između ostalog, predviđa obavezu pekara da imaju diplomiranog tehnologa i pekara biće prolongiran do aprila.

U resornom ministarstvu kažu da su tako odlučili jer većina pekara u Republici Srpskoj trenutno nije u mogućnosti da ispuni visoke standarde po pitanju kvaliteta i stručne radne snage.

Vid Kopanja, pomoćnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS rekao je da će sutra biti održan sastanak s predstavnicima Udruženja pekara RS, na kojem će biti razmatran sporni pravilnik koji će najvjerovatnije biti odgođen kako bi se pronašlo prihvatljivo rješenje.

– Ne želimo da sputavamo privrednike ni u kojem pogledu ali s druge strane, želimo da se ispune određeni uslovi koje propisujuju pravilnici Zakona o hrani, posebno oni koji se odnose na zdravstvenu ispravnost hrane. Zato smo spremni dati vremena pekarama i drugim subjektima za proizvodnju hrane da se pripreme i prilagode novim uslovima – rekao je Kopanja.

Pekari u Srpskoj su ranije zatražili od resornog ministarstva da se primjena novih pravilnika zbog specifičnih uslova proizvodnje, prolongiraju za tri mjeseca kao i da se u međuvremenu preciziraju.

– Posebno se to odnosi na veličinu prostora koji je neophodan da bi pekare poslovale kao i činjenicu da i najmanja pekara mora da ima tehnologa i pekara sa srednjom školom što je neizvodivo s obzirom na manjak ove radne snage kod nas – rekao je Saša Trivić, predsjednik Udruženja pekara RS.

On je dodao da će u periodu kada je navedeno da se pravilnici odgode pekari primijeniti one uslove koji su mogući i realni, dok će za one koji ne mogu ispuniti tražiti da se promijene.

Izvor Agencije