Prodaja Volkswagena je u septembru pala gotovo 20% zbog novih emisijskih standarda u Evropi i nesigurnosti korisnika nakon američko-kineskog trgovinskog rata.

Prema podacima Financial Timesa, evropske isporuke su pale čak 42,6 posto u odnosu na prethodnu godinu na 91.100 vozila.

Od septembra, svi automobili koji se prodaju u EU, kao i u Švicarskoj, Turskoj, Norveškoj i Islandu, moraju ispuniti novi WLTP standard.

Ova nova regulativa, službeno nazvana “Globalna procedura za ispitivanje vozila”, uvedena je širom Evrope kao posljedica dizel skandala, a cilj je osigurati da rezultati ispitivanja emisija budu bliži stvarnim.

Novi strožiji standardi emisije stvorili su teškoće za proizvođače automobila, jer kompanije moraju testirati sve modele automobila koje prodaju. Ranije ove godine, Volkswagen je procijenio troškove certifikacije u novoj proceduri od preko milijardu evra.

Manje prodaja u Evropi izazvala je pad od 18,3% u globalnim isporukama prošlog mjeseca na 485.000 automobila. Na domaćem tržištu Volkswagena – Njemačkoj – pad je bio “ogroman”, komentirali su predstavnici kompanije. Isporuke su pale za 47,1 posto na 23.300 vozila, prenio je SeeBiz.