FRANKFURT/VAŠINGTON – Njemačka hemijsko-farmaceutska kompanija Bajer dobila je odobrenje SAD za planirano preuzimanje Monsanta, čime je otklonjena glavna prepreka za realizaciju sporazuma vrijednog 62,5 milijardi dolara.

“Bajerova prodaja aktiva, na koju je kompanija pristala da bi dobila dozvolu za preuzimanje Monsanta, najveće je ikada odricanje od aktiva koje su zatražile SAD”, izjavio je šef antimonopolskog odeljenja američkog Ministarstva pravde (DoJ) Makan Delrahim , a prenosi agencija Rojters.

U sklopu dogovora sa američkim vlastima, njemački Bajer se obavezao na prodaju aktiva u vrijednosti od oko devet milijardi dolara.

“Potvda o odobrenju DoJ-a nas približava našem cilju o formiranju vodeće kompanije u sektoru poljoprivrede”, izjavio je izvršni direktor Bajera Verner Bauman.

Poslije ove vijesti, akcije Bajera ostvarile su najveći rast u sklopu njemačkog indeksa DAX, budući da su uzletjele za 2,8 odsto na 101,6 evra.

Analitičari procjenjuju da bi dogovor o preuzimanju Monsanta mogao da bude zaključen do kraja juna.

Bajer je već obezbjedio “zeleno svjetlo” od glavnih jurisdikcija, među kojima su Evropska unija, Brazil i Rusija, a još mu je potrebno odobrenje u Kanadi i Meksiku.

Kompanija je prošle sedmice saopštila da će efekti sinergije od inkorporiranja Monsanta u njenu organizaciju biti oko 300 miliona dolara ispod ranijeg targeta, jer će morati da proda više preduzeća nego što je prvobitno očekivano.

Bajer je pristao da proda imovinu, uključujući biznis u proizvodnji sjemena i sredstava za zaštitu usjeva s prihodima od 2,2 milijarde evra, rivalskom BASF-u za 7,6 milijardi evra. (Agencije)