BANJALUKA – Kreatorima novih i modernih preduzetničkih ideja za koje bude procijenjeno da imaju perspektivu da postanu uspješne i prerastu u isplativ biznis otvorena su vrata Inovacionog centra Banjaluka (ICBL), gdje će dobiti svu neophodnu podršku.

Otvaranjem ICBL realizacija preduzetničkih ideja postaje izvjesnija i pristupačnija većem broju ljudi koji su kreirali program za pokretanje vlastitog biznisa. Prostorije ICBL, smještene na više od 1.000 metara kvadratnih na lokaciji bivšeg Instituta "Rudi Čajavec", juče je otvorio premijer RS Milorad Dodik.

"Ovo je prvi inovacioni centar ovako širokog opsega u BiH, a naš je cilj da u njemu ljudima s poslovnim idejama damo podršku i omogućimo im da razviju svoj biznis", rekao je Dodik i dodao da su nova radna mjesta koja će biti otvorena u ICBL ujedno i najkvalitenija jer se uključuju u međunarodnu podjelu rada.

ICBL je prvi kombinovani poslovni centar za razvoj istraživačke djelatnosti modernih inovativnih poslovnih ideja u BiH, a u njemu će biti otvoreno 40 novih radnih mjesta. U opremanje Inovacionog centra vlade RS i Norveške uložile su 1,3 milion KM, a Norvežani su finansirali 60 odsto investicija.

Jan Bartu, ambasador Norveške u BiH, rekao je da od novootvorenog centra ima velika očekivanja i izrazio je nadu da će on privući veliku pažnju.

"Ovo će biti centar za inovacije, razvoj preduzeća i inspiraciju. Vjerujem da u ovoj zemlji postoje ljudski kapaciteti koji će omogućiti da ovaj centar postigne veliki uspjeh", rekao je Bartu.

Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović ukazao je nakon obilaska centra na zanimljivu simboliku.

"Prostorije ICBL nalaze se na mjestu nekadašnjeg Instituta elektronske industrije ‘Rudi Čajavec’, u kojem su nastajali veliki projekti. Drago mi je što se ova tradicija na nešto drugačiji način nastavlja", kazao je Davidović.

U Inovacionom centru će s radom započeti nove firme čije će poslovanje biti bazirano na znanju i novim tehnologijama iz oblasti informacionih tehnologija, multimedijalnog dizajna, iskorištavanja obnovljivih izvora energije, biotehnologije i drugih sektora. ICBL će raditi u partnerstvu s univerzitetskom i akademskom zajednicom RS, čiji su predstavnici obećali da će svojim intelektualnim kapacitetima dati prilog u razvoju Centra.

Stanko Stanić, rektor Univerziteta u Banjaluci, izjavio je da je Univerzitet dao svoj ulog ovom projektu dodjelom građevinskog zemljišta, na kojem će biti građeni novi objekti ICBL, i najavio aktiviranje modernih studentskih ideja kroz rad ovog centra.

Konkurs

Istovremeno s otvaranjem ICBL otvoren je i konkurs za buduće stanare poslovnog inkubatora u kojem će najuspješniji aplikanti nakon procjene tržišne isplativosti njihovih poslovnih planova u naredne tri godine dobiti svoj poslovni prostor i usluge podrške od stručnih timova ICBL.

Svi zainteresovani formular za aplikaciju mogu preuzeti sa sajta ICBL (www.icbl.ba), na kojem mogu pronaći i dodatne informacije.

Izvor Agencije