NOVI SAD – Međunarodni sajam poljoprivrede, 85. po redu, otvoren je danas u Novom Sadu gdje će do 21.maja nastupiti 1.500 izlagača iz 30 zemalja i biti predstavljeni proizvodi i usluge u oblasti poljoprivrede iz 60 zemalja.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović otvorio je sajam i naveo da je ovogodišnji partner sajma Francuska koja je i najveća poljoprivedna sila u Evropi.

“Srce mi je puno jer sam dolazeći ka Novom Sadu video njive sa leve i desne strane i da će ova godina biti rodna. Meni je srce puno jer sam čuo da su se poljoprivrednici borili za mesto na sajmu”,” rekao je ministar na otvaranju sajma.

On je naglasio da je došlo vrijeme da se poslije finansijske stabilnosti sredi i poljoprivredni sektor i izrazio zadovoljstvo jer je, kaže, čuo da se traži njiva više.

Nedimović se osvrnuo na dosadašnje rezulate u poljoprivredi i naveo da se za IPARD projekat Ministarstva poljoprivrede prijavilo više od 500 aplikacija, te podsjetio i na nedavnu kupovinu IMT-a od strane indijskog giganta “Tafe”.

“IPARD, IMT i novosadski Sajam poljoprivrede su simboli srpske poljoprivrede. Želim da sajam još više raste kako bi srpska poljoprivreda rasla”, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, poljoprivredu moramo da sačuvamo zbog naše djece i da im ostavimo bolju Srbiju.

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni pozdravio je privrednike na otvaranju sajma i pozvao ih da posjete francuski paviljon na kojem će se predstaviti 10 francuskih izlagača sa svojim proizvodima i uslugama, od poljoprivredne mehanizacije do sjemena i stočne hrane.

Mondoloni je pozvao posjetioce sajma da 17.maja prisustvuju seminaru francuskih stručnjaka iz oblasti poljoprivrede.

“Francuska vidi Srbiju kao glavnog partnera na zapadnom Balkanu, ali i kao centar stabilnosti u regionu i zato želimo da jos više sarađujemo u svim oblastima”, poručio je ambasador.

On je rekao da je prvi put na sajmu i izrazio zadovoljstvo što prisustvuje jednom od najznačajnijih sajmova u regionu na kojem učestvuje 1500 izlagača.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević istakao je da, iako je Francuska ovogodišnji partner, Srbija nema dovoljnu spoljno trgovinsku razmjenu sa tom zemljom i naglasio da je ovaj sajam prilika da se to promijeni.

On je dodao da će Srbija tu priliku imati i sa delegacijama iz drugih zemalja poput Ujedinjenih arapskih emirata sa kojima je Srbija danas potpisala Meomorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede, stočarstva i bezbednosti hrane.

“Dve bitne stvari za razvoj poljoprivrede jesu ulaganje i udruživanje malih i srednjih gazdinstava, kao i primena novih tehnologija kako bismo bili konkurentniji na evorpskim tržištima”, ocenio je Radojević.

On se osvrnuo i na problem koji izazivaju klimatske promene, poput suše, i istakao da u Vojvodini postoji 38 projekata za navodnjavanje za 120.000 hektara zemlje.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da novosadski Sajam po 85.put otvara svoja vrata za poljoprivrednike iz cijelog svijeta na kojem će moći da saznaju novine iz oblasti poljoprivrede, da nauče i kupe nešto novo.

””Međunarodni sajam poljoprivrede je razlog za veliki ponos i nema bolje reklame i slike nego kada vidite da štand svake zemlje iz godine u godinu ima sve veći broj izlagača””, kazao je gradonačelnik.

Ministar klimatskih promena i zaštite životne sredine Ujedinjenih arapskih emirata Tini El Zubeidi istakao je da su odnosi UAE i Srbije dobri u svim oblastima, a naročito u poljoprivredi. (Agencije)