SARAJEVO – Ekonomija BiH u ovoj godini može očekivati realni rast od 2,7 odsto, uz određene negativne rizike, zavisno od kretanja u evro zoni, ali i lokalnih dešavanja na političkoj sceni, navodi Odjeljenje za istraživanje i savjetovanje Rajfajzen banke BiH.
Iz ovog odjeljenja ističu da će se ekonomija BiH malo više oslanjati na izvoz usluga, odnosno turistički sektor, kao oblast sa najbržim stopama rasta u posljednjih nekoliko godina.

“Ovaj sektor definitivno ima potencijal da bude jedan od oslonaca ekonomije BiH u budućnosti, s obzirom na ostvareni suficit u razmjeni sa inostranstvom od preko milijardu evra u 2018. godini”, saopšteno je iz Rajfajzen banke.

Iz Odjeljenja za istraživanje navode da su usvajanjem Zakona o akcizama, odblokirana značajna sredstva evropskih finansijskih institucija /EBRD i EIB/ koja mogu biti usmjerena u značajne investicije, čime su stvoreni preduslovi za rast i drugih segmenata ekonomije u ovoj godini.

“Pri tome će materijalizacija investicija zavisiti od političke stabilnosti i brzine formiranja novih vlasti. Pozitivni izgledi mogući su isključivo ukoliko se u nastavku godine postigne politička stabilnost i brža realizacija planiranih investicionih projekata u zemlji”, navode analitičari Rajfajzen banke.

Prema ovoj analizi, rast privatne potrošnje u ovoj godini ostaje neupitan, a ona će i dalje biti snažno oslonjena na priliv doznaka iz inostranstva kao i na kreditni rast bankarskog sektora. (Srna)budgetappprodvijenievzlom-whatsrybalkaТунян Гамлетbuy in russian