LONDON – Pariz, Hong Kong i Singapur su najskuplji svjetski gradovi za život, pokazuje novo istraživanje.

Ovo je prvi put da su tri grada podijelila prvo mjesto u godišnjoj analizi “Obavještajne jedinice ekonomist”, koja se obavlja već 30 godina.

Ova analitička grupa poredi cijene u 133 grada iz čitavog svijeta, prenio je Bi-Bi-Si.

Pariz, koji je prošle godine zauzeo drugu poziciju, jedan je od četiri evropska grada među prvih deset. Ostali su Cirih, Ženeva i Kopenhagen.

Analitičari porede cijene nekih uobičajenih stvari, poput hljeba, a potom utvrđuju da li su one u prethodnoj godini porasle ili opale. Kao mjerilo za poređenje koriste se troškovi života u Njujorku.

Autor izvještaja Roksana Slavčeva izjavila je da je Pariz među deset najskupljih gradova od 2003. godine i da je “ekstremno skup” kao mjesto za život.

“Samo alkohol, prevoz i duvan imaju konkurentnu vrijednost u novcu u poređenju sa ostalim evropskim gradovima”, rekla je Slavčeva.

Prosječna cijena šišanja za žene u Parizu je 119,04 dolara, u Cirihu je 73,97 dolara, a u japanskoj Osaki 53,46 dolara.

U evropskim gradovima postoji tendencija najviših troškova za domaćinstva, ličnu njegu i kategorije zabave, dodala je Slavčeva.

Inflacija i intenzivne valutne fluktuacije doprinijele su promjenama na ovogodišnjoj listi, pa su gradovi iz zemalja poput Argentine, Brazila, Turske i Venecuele značajno pali u rangiranju prema troškovima života.

Prema ovoj analizi, najjeftiniji veliki gradovi za život su Karakas, Damask i Taškent. (Srna)лови вкв каталогеbackup iphone with itunesprodvijenievoglaalipay в украине