NJUJORK- Najpoznatija svjetska digitalna valuta, bitkoin, oštro je pala nakon kritika koje je iznio predsjednik Federalnih rezervi Džerom Pauel povodom Fejsbukovog plana za lansiranje vlastite kripto valute.

Bitkoin, koji je zabilježio meteorski rast u 2019. godini od čak 200 procenata, pao je danas za 12 odsto na oko 11.300 dolara, prema podacima CoinDesk-a, izvještava američka tv mreža CNBC.

Prije samo dvije nedjelje ova kriptovaluta je dostigla 17-mesečni maksimum iznad 13.000 dolara.

Pad je počeo kada je Pauel u obraćanju u Predstavničkom domu američkog Kongresa izrazio “ozbiljnu zabrinutost” zbog planiranog lansiranja Fejsbukove digitalne valute, libre. Ova društvena mreža želi da pokrene svoj digitalni token zajedno sa konzorcijumom kompanija, u kojem su i Uber i Visa.

“Libra izaziva ozbiljnu zabrinutost u pogledu privatnosti, pranja novca, zaštite potrošača, finansijske stabilnosti. To su pitanja koja treba da se rješavaju sveobuhvatno i javno”, rekao je Paeul, čije riječi CNBC opisuje kao “hladan tuš” za Fejsbukov plan.

Planirano je da libra bude token vezan za grupu državnih valuta i dužničkih hartija (tzv. stablecoin), kako bi se minimizovale njegove kursne oscilacije.

Bitkoin nije jedina virtuelna valuta koja je pala poslije Pauelovih komentara. Naime, pad su zabilježile i druga i treća najveća svjetska kripto valuta – etereum i XRP. Etereum je potonuo za 13 procenata na 270 dolara, dok je XRP izgubio 15 odsto vrijednosti, spustivši se na oko 33 centa. (Tanjug)сковорода керамическая форумhackaskширокое лицораскрутка сайта казаньcathédrale pierre et paulhow to get to st petersburg florida