BANJALUKA – Polovina kontrolisanih pekarskih proizvoda u RS u toku decembra nije zadovoljila postojeće propise, a najčešće nepravilnosti su da sastojci koji stoje na deklaraciji nisu upotrijebljeni prilikom pravljenja hljeba.

Ovo je potvrdila Borka Surtov, glavni republički tržišni inspektor, navodeći da su to pokazali rezultati analize 11 uzoraka pekarskih proizvoda od ukupno 22 kontrolisana. Ona je precizirala da su se nepravilnosti najčešće odnosile na to da deklaracija ne odgovara proizvođačkoj specifikaciji ili su te specifikacije bile nepotpune, kao i da naziv uzorka nije odgovarao upotrijebljenim sastojcima i slučno.

Borka Surtov istakla je da su svi uzorci bili zdravstveno ispravni, a da je kontrola kvaliteta pekarskih proizvoda i dalje u toku.

Vid Kopanja, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, rekao je da su osnovni problemi u prehrambenoj industriji u RS jako kolebanje kvaliteta i siromašan asortiman prehrambenih proizvoda zbog nedostatka standarda i odsustva kontrole važećih.

On je istakao da je, s ciljem prevazilaženja postojećih problema, efikasnije zaštite potrošača i rasta životnog standarda, potrebno izdvojiti sredstva za razvoj prehrambene industrije, podsticati uvođenje tehnoloških inovacija i modernizaciju prehrambene industrije.

U Udruženjima za zaštitu potrošača kažu da se građani ne žale na kvalitet pekarskih proizvoda, već samo na visoku cijenu.

“Ljudi više uopšte ne gledaju deklaraciju na proizvodu da bi vidjeli od čega je nešto napravljeno već samo gledaju cijenu. Što jeftinije i veće količinski, to bolje, ovo je deviza današnjeg potrošača, bez obzira na kvalitet”, tvrde u udruženjima potrošača.

Njego Zagorac, predsjednik Udruženja pekara s područja Semberije, tvrdi da su pekarski proizvodi kvalitetni, ispravni i bakteriološki i higijenski.

Izvor Agencije