LONDON – U Londonu su Srbija i Evropska komisija potpisale sporazum kojim se potvrđuje da će sjedište Transportne zajednice Zapadnog Balkana biti u Beogradu.

Dogovor je potpisan u okviru Samita o Zapadnom Balkanu koji se u ponedjeljak i utorak održava u glavnom gradu Velike Britanije, a potpisivanju je prisustvovao ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc napisala je na Twitteru da je ovo još “jedan važan međaš koji nas dovodi bliže potpuno funkcionalnoj Transportnoj zajednici između EU i Zapadnog Balkana” i dodala da je to “ogromno dostignuće za cijeli region”.

Na potpisanom dogovoru čestitali su i evropski komesar za proširenje Johanes Han i zvaničnica Evropske komisije Henoveva Ruis Kalavera.

Han je na Twitteru napisao da je “dobra vijest za povezanost i saradnju na Zapadnom Balkanu, zapadnobalkanskih šest se dogovorilo o sjedištu Transportne zajednice u Beogradu”.

Ruis Kalavera je u Twitter poruci čestitala na upravo potpisanom dogovoru i dodala da će EU finansirati 80 odsto Sekretarijata Zajednice u Beogradu da bi se “ubrzala agenda povezanosti EU-Zapadni Balkan”. (Agencije)