BANJALUKA – Na Banjalučkoj berzi u julu je ostvaren ukupni promet od 6.671.998 KM putem 1 203 transakcija, dok je berzanski indeks izgubio na vrijednosti za 4,11 odsto, podaci su iz Berze.

Pomoćnik direktora Banjalučke berze Darko Lakić izjavio je danas da je ukupni promet ostvaren u julu manji od junskog za 28,95 odsto, a veći od majskog za 10,84 odsto.

On je istakao da je tokom jula ostvareni promet u trgovanju obveznicama koje je izdala Republika Srpska po osnovu izmirenja ratne štete iznosio više od milion maraka.

“Mogući razlog povećanja interesa investitora za obveznicama koje je izdala RS može se ogledati u donesenim izmjenama Zakona o izmirenju unutrašnjeg duga, kao i u Uredbi Vlade RS koja reguliše mogućnost plaćanja poreskih obaveza tim obveznicama”, rekao je Lakić.

On je naveo da je povećan interes investitora za obveznice Srpske doveo do povećanja rasta njihove vrijednosti i veći rast njihove cijene.

Tokom jula na berzi je u redovnom prometu akcija ostvareno 2.373.029 KM, a u zaključenim blok poslovima 2,14 miliona KM.

Ostvareno je i više od 700.000 KM prometa kroz aukcije paketa akcija državnog kapitala, te nešto više od 11.000 KM u poslovima preuzimanja.

Izvor Agencije