BANJALUKA – Opština Bosanski Petrovac, smještena u podnožju planina Klekovače, Grmeča i Osječenice, ima ogroman potencijal za razvoj stočarstva, ali i proizvodnje organske hrane pošto obiluje širokim prostranstvima obradivog i nezagađenog zemljišta, na kojem dobro uspijevaju brojne poljoprivredne kulture.

Neke od standardnih poljoprivrednih kultura, poput krompira, pšenice, raži, ječma i kukuruza se od davnina gaje na ovim plodnim oranicama, ali se posljednju deceniju i nešto više sve veći broj proizvođača odlučuje za proizvodnju pomalo zaboravljenih poljoprivrednih kultura, kao što su heljda, lan, spelta, ljekovito bilje, bundeve golice i ostalo. Sa tim novim-starim poljoprivrednim kulturama,  a uz jačanje proizvodnje gotovih mliječnih proizvoda poput sira, kajmaka, base i drugih, ova siromašna opština mogla da bude prepoznatljiva ne samo na teritoriji Bosne i Hercegovine, već i u okruženju i Evropi.

Proizvođači sa područja opštine Bosanski Petrovac sa kojima smo razgovarali ističu da je za nešto takvo potrebna pomoć lokalne zajednice i viših nivoa vlasti i to bi svakako trebao da bude jedan od glavnih prioriteta vlasti u Bosanskom Petrovcu, ali i u Unsko sanskom kantonu, kako bi ova opština najzad iskoristila sve svoje potencijale u stočarstvu i poljoprivredi i tržištu ponudila nešto sasvim novo, domaće, autohtono i jedinstveno.

Dejan Prošić, predsjednik lokalnog Udruženja  građana „Ruralni razvoj“, rekao je da se Bosanski Petrovac nalazi na dobrom položaju, u mreži zaštićenih područja, što predstavlja stratešku prednost.

“Naša šansa je u ekološkoj proizvodnji i uvezivanju sa turizmom. Resurse posjedujemo, ali nisu iskorišteni. Ne smijemo dozvoliti agro mafiji da se bogati nezakonitom podjelom podsticaja”, rekao je Prošić. Prema njegovim riječima, politika podsticaja se mora kretati putem podrške malim poljoprivrednim gazdinstvima i ekološkoj proizvodnji.

“Svaka lokalna zajednica mora biti prepoznatljiva i na nama je da oblikujemo vizuelni identitet koji će privući posjetioce”, zaključio je Prošić, koji je na čelu Udruženja koje godina učestvuje u organizaciji već tradicionalnih manifestacija ovog kraja, poput “Prve kose Grmeča”, “Dana base I krompira”, kao I “Kobasicijade”, koje okupljaju učesnike iz gotovo svih zemalja bivše Jugoslavije, ali I brojne turiste. Upravo takve turističke manifestacije, smatra Prošić, uvezane sa zdravom organskom hranom, mogu biti šansa za razvoj poljoprivrede I turizma, a samim tim I ekonomije Bosanskog Petrovca.

Inače, stanovnici Bosanskog Petrovca već godinama proširuju svoje usjeve heljde i lana koje već nekoliko godina unazad uspješno uzgajaju. Naime, upravo na tom području se i nalaze najveće površine zasijane ovim zaboravljenim poljoprivrednim kulturama, koje se sve više koriste u zdravoj ishrani zbog svojih brojnih ljekovitih svojstava. Veliki broj proizvođača se odlučio da prodaje gotove proizvode, poput heljdinog brašna i lanenog ulja, koji su vrlo traženi proizvodi na domaćem tržištu, zbog svojih ljekovitih svojstava.

(SWOT)блиннаяdigital signage magazineлобановский обыскскачать whatoolsshifжалюзи и ролетыспрос на товары в украине