Predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Nikola Špirić, u petak je u Trebinju svečano otvorio Četvrti međunarodni sajam turizma, ugostiteljstva i trgovine, pod nazivom “Mediteranski dani -Trebinje 2009”, koji je okupio oko 80 izlagača iz RS, regiona i Evrope.

– Atraktivna geografska pozicija Trebinja, s ekološki čistim ambijentom i širokim spektrom resursa, posebno u oblasti vinogradarstva i vinarstva, doprinijeli su da Trebinje postane ekonomski, kulturni, a prije svega, duhovni centar istočne Hercegovine i šire – naglasio je Špirić prilikom otvaranja sajma.

On je izrazio nadu da će učesnici ovogodišnjeg sajma imati priliku da upoznaju sve komparativne prednosti Trebinja i uvjere se da je to grad koji pruža podjednake mogućnosti za svoje građane, ali i turiste.

On je dodao da je u zajedničkom interesu svih da rade na razvoju i unapređenju turističkog sektora u BiH.

– Mišljenja sam da je slogan ovogodišnjeg sajma, "Putevima vina", najbolji mogući, jer vjerujem da je upravo vino brend po kojem možemo postati prepoznatljivi u svijetu – naglasio je Špirić.

Načelnik opštine Trebinje, Dobroslav Ćuk, istakao je da je primarni cilj ove manifestacije promocija resursa komparativnih vrijednosti i potencijala kojima Trebinje, ali i širi region, izdašno obiluju.

U okviru sajma biće održani brojni okrugli stolovi, a biće predstavljene i turističke ponude RS, BiH i Srbije. Takođe, planirano je održavanje međunarodne konferencije o temi "Putevima vina".

Ovogodišnji sajam turizma, ugostiteljstva i trgovine, "Mediteranski dani – Trebinje 2009", organizovao je sajamski grad Trebinje u saradnji s privrednim komorama Republike Srpske i Trebinja.

Sajam se zatvara u nedjelju, 29. marta.

Izvor N.N.