BANJALUKA – Vlada RS predložila je da na funkciju direktora Agencije za bankarstvo RS bude imenovan Rade Rastoka iz Banjaluke, a za njegovog zamjenika Mladen Kovačević iz Prijedora.

Oni su za čelnike Agencije za bankarstvo predloženi na jučerašnjoj sjednici Vlade RS i taj prijedlog upućen je u Narodnu skupštinu RS, koja treba dati zeleno svjetlo na njihovo imenovanje, izvijestio je Glas Srpske.

Rastoka, koji je zaposlen u Agenciji za bankarstvo RS, rekao je da još nije zvanično upoznat sa odlukom Vlade da je predložen za direktora.
– Nisam u Banjaluci trenutno i za sada neću davati nikakve izjave – rekao je Rastoka.

Kovačević je ranije bio na čelu Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i trenutno je savjetnik ministra finansija RS Zorana Tegeltije.

Rastoka i Kovačević su za šefove Agencije za bankarstvo RS predloženi poslije drugog konkursa koji je raspisalo Ministarstvo finansija RS. Konkurs je ponovljen nakon što kandidati koji su predloženi poslije prvog nisu dobili zeleno svjetlo poslanika u Narodnoj skupštini RS.

Tada je za direktora Agencije za bankarstvo bio predložen Srđan Kondić, a za njegovog zamjenika Dragan Serdar. Njih je od imenovanja na te pozicije dijelio jedan glas u Narodnoj skupštini.

Ni Kondić, ni Serdar nisu se prijavili na ponovljeni konkurs, na koji je za dvije čelne pozicije u Agenciji za bankarstvo stiglo deset prijava.

Uslovima drugog konkursa je, između ostalog, bilo predviđeno da kandidat ne smije biti osuđivan za krivična djela protiv privrede i platnog prometa ili kršenje javnih i profesionalnih dužnosti. Za razliku od prethodnog konkursa, u ponovljenom nije predviđeno da kao eliminatorni faktor bude vođenje krivičnog postupka protiv kandidata. (Glassrpske)