OSLO – Više stotina radnika na naftnim i gasnim platformama u Norveškoj stupilo je danas u štrajk nakon odbijanja prijedloga sporazuma o zaradama, što je dovelo do pekida rada na naftnom polju kojim upravlja holandsko-britanski Rojal Dač Šel i uticalo na skok cijena “brent” nafte.

Neposredno poslije ponoći, kada je istekao rok za postizanje dogovora, državni medijator u sporu između dva sindikata (Safe i YS) i Udruženja brodovlasnika, koje zastupa poslodavce, saopštio je da su pregovori završeni neuspješno, prenosi agencija Rojters.

“Stavovi dviju strana su bili toliko udaljeni da predstavljanje nekog prijedloga koji bi mogao da se preporuči i jednoj i drugoj strani nije imalo smisla”, rekao je medijator Karl Peter Martinsen.

Oko 670 radnika će od danas biti u štrajku, a od nedelje u ponoć će im se pridružiti još 901 radnik ukoliko spor ne bude riješen, navodi se u današnjem pismu sindikata Safe upućenom Udruženju brodovlasnika.

Dodaje se da bi protestima moglo da se pridruži do 2.250 radnika.

Sindikat “Industri Energi”, koji predstavlja većinu norveških naftnih radnika, sklopio je ranije ove godine sporazum o zaradama sa Udruženjem brodovlasnika, navodi Rojters.

Cijena severnomorske nafte “brent” je danas na jutarnjem trgovanju porasla za 0,8 posto na 78,70 dolara po barelu, nakon jučerašnjeg skoka od 1,2 procenta. (Tanjug)