BANJALUKA – Radnici Robne kuće “Boska” Banjaluka blokirali su juče ulaze u tu firmu revoltirani što konzorcijum srbijanskih kompanija “Zekstra” i “Delta Real Estate” nije ispoštovao rok o uplati privatizacione cijene od tri miliona evra.

Radnici "Boske" ukazali su da im poslodavac u međuvremenu nije isplatio 22 plate, te naknade za topli obrok i prevoz.

Milenko i Radmila Šušljar, supružnici koji već 30 godina rade u "Boski", kažu da su njihova djeca gladna i da su samo za grijanje dužni 3.000 KM.

"Od mene država traži da platim grijanje i ostale režije, a uskraćuje mi 22 plate s obzirom na to da je ovo još državna firma. Kako da platim dugove, kad nemam hljeba da jedem", kazao je vidno uznemireni Milenko Šušljar.

Dio od 240 radnika "Boske" posebno je bio ogorčen na ministra trgovine i turizma RS Predraga Gluhakovića, koji je u ime Vlade RS u oktobru prošle godine sa srbijanskim konzorcijumom potpisao privatizacioni ugovor.

"Gluhaković se u skladu sa svojim prezimenom uopšte ne javlja da nam objasni šta se događa", kazala je radnica Svjetlana Ćulum.

U Sindikalnoj organizaciji "Boske" kazali su da je spontani protest radnika kulminacija svih loših stvari koje godinama trpe.

"Zakupci poslovnih prostora u ‘Boski’ duguju nam 1,2 miliona maraka, što je osam i po naših plata", kazala je Branka Gostić, predsjednik Sindikata, tvrdeći da su s pojedinim zakupcima sklapani štetni ugovori.

Ministar Gluhaković kazao je da nije dobio odgovor od konzorcijuma "Delta – Zekstra" da li su uplatili novac za kupovinu većinskog kapitala "Boske", navodeći da im je uputio pismo s takvim zahtjevom.

Iz srbijanskog konzorcijuma juče su kao razlog neuplaćivanja cijene i nakon drugog produženog roka naveli to da s vlasnicima najboljih lokacija u prizemlju "Boske" još nisu postigli dogovor o njihovom izlasku. U saopštenju su istakli da bez tih lokala ne mogu realizovati poslovni plan da "Bosku" pretvore u moderni objekat u kojem će se prodavati vodeći svjetski brendovi. Napominju da su ovlastili advokate da ubrzaju pregovore s vlasnicima lokala u prizemlju kako bi što prije bili riješeni problemi.

Iz Vlade je potom saopšteno da su spremni da nastave razgovore s kupcem u narednih pet radnih dana s ciljem postizanja konačne odluke. Ističući da u najviši prioritet stavljaju brigu o radnicima, u Vladi navode da će, ukoliko ne dođe do dogovora s kupcem, u razgovorima sa zaposlenima u "Boski" iznaći rješenje za isplatu dijela zaostalih plata, određeni iznos otpremnina, te povezivanju radnog staža.

Vlada je, takođe, zatražila hitno rješavanje krivičnog postupka koji se zbog prodaje spornih prostora u prizemlju objekta vodi protiv bivšeg direktora "Boske" Vladislava Babića, nekadašnjeg ministra trgovine RS Borisa Gašpara i njegovog bivšeg pomoćnika Brane Vrančića. Navode da će u zavisnosti od konačne odluke suda, od nadležnih organa tražiti pokretanje procesa za poništenje ugovora o prodaji spornih poslovnih prostora.

Delegacija Sindikata "Boske" juče popodne je razgovarala s premijerom RS Miloradom Dodikom, koji je sinoć zajedno s nekoliko ministara posjetio banjalučku robnu kuću i radnicima prenio zaključeke Vlade. Dodik je rekao da će Vlada, ukoliko propadnu pregovori s kupcem "Boske", radnicima isplatiti 80 odsto ukupnih potraživanja i povezati staž, te preuzeti upravljanje robnom kućom. On je pozvao vlasnike prostora u prizemlju "Boske" da sporazumno napuste objekat ili će Vlada preduzeti mjere koje su joj na raspolaganju kako bi taj problem bio riješen.

Dakić: Nemoguće voditi firmu

Ljubomir Dakić, direktor "Boske", kazao je da je u postojećim uslovima nemoguće voditi firmu, jer su sve nabavke zaustavljene.

"U proteklih godinu dana vlasti su upoznate s cijelom situacijom i sada ih molim da nam pomognu, jer radnici su jedini koji su imali strpljenja", kazao je on.

Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, pozvala je Vladu RS da treći put uplati novčanu pomoć radnicima "Boske" ustvrdivši da su oni biološki ugroženi.

Izvor Nezavisne novine