SARAJEVO – Nezadovoljni radnici Fabrike “Zrak” u Sarajevu obustavili su proizvodnju jer tri mjeseca nisu primili platu, a doprinosi im nisu uplaćeni od 2010. godine.
Zaposleni u “Zraku” Mujezin Delić rekao je da se poslovni prostori fabrike trenutno izdaju trgovačkim lancima.

“To su prostori od posebnog značaja za namjensku proizvodnju, a pretvaraju se u trgovačke kuće. Idemo u štrajk, kako je određeno zakonom”, naveo je Delić za portal “Kliks”.

On je istakao da su radnici uputili saopštenje Direkciji za namjensku proizvodnju, resornom ministarstvu i članovima Nadzornog odbora, te da čekaju njihova reagovanja.

“Nismo radili ni juče, ni danas. Da smo kod /predsjednika Republike Srpske Milorada/ Dodika pobrinuo bi se za nas, sigurno”, kaže Delić i ističe da direktor već dva mjeseca ne dolazi u fabriku.

Dugogodišnji radnik “Zraka” Suljo Rizvanović je naveo da je od 1998. godine kapital fabrike smanjen za 50 miliona KM.

“Kada je rađen bilans preduzeća 1998. godine procijenjen je na 60 miliona KM. Od tada svi direktori i uprave su smanjivale kapital. Kako je smanjen? Preduzeće sada vrijedi oko 10 miliona. Kapital se `istopio` za 50 miliona”, rekao je Rizvanović.

Nezadovoljni radnici ističu da se u objekte za namjensku proizvodnju sada slaže keks.

“/Predsjedavajući Predsjedništva BiH/ Bakir Izetbegović nam govori da je namjenska industrija u uzlaznoj putanji, da je pokretač privrede, a ovdje se objekti za namjensku proizvodnju izdaju za slaganje keksa. Neka dođe i vidi”, poručio je Rizvanović.

Radnici su istakli da ne znaju gdje su završile mašine iz preduzeća. (Klix)