BANJALUKA – Grad Banja Luka uspješno je okončao emisiju gradskih obveznica u iznosu od 6,2 miliona KM, kojim će biti finansirano pet velikih infrastrukturnih projekata, uključujući i gradnju novog Zelenog mosta.

Prema informacijama sa Banjalučke berze, zbog rekordne zainteresovanosti investitora, kamatna stopa na sedmogodišnje obveznice na jučerašnjoj aukciji oborena je na efektivnu kamatnu stopu od 3,39 odsto, što je za 1,29 odsto niže u odnosu na inicijalnu kamatnu stopu.

Prema podacima sa berze, ukupna tražnja za gradskim obveznicama iznosila je čak 25 miliona KM, odnosno četiri puta više u odnosu na ponudu.

Gradonačelnik Igor Radojičić izjavio je da je ovo prvi put da je jedna lokalna zajednica u Republici Srskoj u postupku emisije obveznica imala tako veliku tražnju. Ovakva ponuda je, naglasio je Radojičić, dovela do toga da je ostvarena najniža kamatna stopa, ikad zabilježena na Banjalučkoj berzi, u slučaju emitovanja obveznica od strane lokalnih zajednica.

– Drugim riječima, obezbijeđeni su izuzetno povoljni finansijski uslovi za za realizaciju pet kapitalnih projekata koje su od životne važnosti od građane. S obzirom na pojačane gužve u saobraćaju posljednjih dana, lako je vidjeti, koliko je, na primjer, važno da se izgradi novi most na Vrbasu i spoji Istočni tranzit. Pored toga, tim sredstvima biće dovedena voda do brojnih domaćinstava u okviru projekta „Crno vrelo“, sportisti će dobiti još jedno mjesto za treniranje na mjestu nekadašnjeg Šoping centra, izgradićemo 1,2 kilometra puta za Motike te nastaviti projekat izgradnje Istočnog tranzita, i to poslije tridesetogodišnjeg zastoja – rekao je Radojičić.

On je dodao da je interes investitora za gradskim obveznicama pokazao da finansijske institucije imaju veliki stepen povjerenja u stabilnost gradskih finansija. (Agencije)