MADRID – Broj međunarodnih turista u Španiji premašio je rekord petu godinu zaredom 2017. godine i pored napada militanata u Kataloniji i političke nesigurnosti u tom regionu, zvanični su podaci Vlade. Španija, država u kojoj turizam čini 11 odsto privrede, bilježi rast broja međunarodnih posjetilaca, djelimično i zbog zabrinutosti na drugim turističkim destinacijama kao što su Egipat i Turska.

Prema preliminarnim podacima, broj posjetilaca u Španiji povećan je za 8,9 odsto u proteklih godinu dana na 82 miliona turista, čime je ovo druga zemlja u svijetu po broju posjetilaca, nakon Francuske i SAD.

Prema ovim podacima, potrošnja turista dostigla je rekord 2017. godine, sa povećanjem od 12,4 odsto u periodu 2016/2017.

Prema podacima za prvih 11 mjeseci 2017. godine, britanski turisti predstavljaju najveću grupu posjetilaca po nacionalnosti sa 18 miliona posjetilaca, što je povećanje od sedam odsto u odnosu na godinu ranije.

Katalonija je i dalje najposjećeniji region Španije uprkos napadima u avgustu prošle godine, kada je poginulo 16 ljudi, a povrijeđeno više od 100. (Agencije)