SANA – Saudijska Arabija dala je danas finansijsku “injekciju” Centralnoj banci Jemena u iznosu od 200 miliona dolara, kako bi joj pomogla da poveća svoje rezerve u uslovima sunovrata domaće valute.

Jemenski rijal izgubio je skoro polovinu vrijednosti u ovoj godini, a danas se trgovao na nivou od 800 rijala za dolar, što je prouzrokovalo skok cijena hrane i goriva, prenosi agencija AP.

Saudijska državna novinska agencija javlja da će ova “donacija” pomoći da se “ekonomija Jemena stabilizuje i da se podigne vrijednost nacionalne valute”.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom podržava međunarodno priznatu jemensku vladu i u ratu je sa šiitskim pobunjenicima Hutima od marta 2015, navodi američka agencija AP.

Pobunjenici kontrolišu veći dio sjevernog Jemena, a vlada kontroliše jug zemlje, gde je i Centralna banka.

U sukobima koji su Jemen sa populacijom od 29 miliona ljudi gurnuli na ivicu gladi, ubijeno je preko 10.000 ljudi.

U jemenskom prestonici Sani, prodavnice i supermarketi su danas zatvoreni, a mogu se vidjeti i dugi redovi automobila kako stoje ispred benzinskih pumpi.

Demonstranti su proteklih dana okupirali ulice na jugu zemlje, blokirajući puteve i paleći gume, uz zahtjev da predsjednik Abed Rabo Mansur Hadi raspusti vladu jer nije uspjela da poboljša stanje u ekonomiji. (Tanjug)