BANJA LUKA – Republika Srpska u ekonomskom smislu stoji bolje od Federacije BiH jer ima oko 500 miliona eura dobijenih od privatizacije Telekoma Srpske i Rafinerije Brod, čime može da podupre svoj budžet od 852 miliona evra, piše agencija DPA.

BiH, koja se sastoji od dva prilično nezavisna entiteta, suočava se sa dramatičnom nestašicom finansija usljed međunarodne krize koja je uticala na državne prihode, navodi njemačka agencija u tekstu povodom početka pregovora sa MMF-om o novom stend-baj aranžmanu.

Kriza je posebno pogodila FBiH, koja je već podigla kratkoročni zajam od 71 miliona evra iz lokalnih banaka da pokrije zaostale isplate iz 2008. godine.

Skoro petina od 972 miliona evra planirana za potrošnju u budžetu Federacije izdvojena je za isplate koje su trebalo da budu okončane prošle godine, ali su prihodi u prva dva mjeseca 2009. pali za 13,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, navodi DPA.

FBiH troši 232 miliona evra godišnje za penzije i naknade borcima iz proteklog rata.

Misija MMF-a počinje danas u Sarajevu pregovore o stend-baj aranžmanu vrijednom milijardu evra sa BiH kojima bi bio pokriven budžetski deficit.

BiH je već sklopila dva stend-baj aranžmana sa MMF u vrijednosti od 240 miliona dolara između 1998. i 2004. godine.

BiH danas ima tri milijarde dolara stranog duga, odnosno oko 17 odsto svog društvenog bruto proizvoda.

Predviđa se da će ekonomski rast u zemlji iznositi 5,5 odsto zajedno sa 7,4 odsto stope inflacije 2009. godine, ali će te cifre vjerovatno "ići nadole", napominje DPA.

Izvor Srna