BANJALUKA – Nacrt zakona o gasu Republike Srpske u najvećoj mjeri poštuje pravila Trećeg energetskog paketa EU, ali zbog neusklađenosti s nacrtom zakona BiH o regulatoru za električnu energiju i gas Srpska rizikuje izolaciju u oblasti tržišta energentima, stav je Sekretarijata Energetske zajednice sa sjedištem u Beču.

– Zakon u Republici Srpskoj nije usklađen sa Nacrtom zakona o regulatoru BiH, iako je o tome postignuta saglasnost između resornih ministara na nivou BiH i entiteta. Naša glavna primjedba je da su nadležnosti isključivo definisane na nivou Srpske, čime se onemogućava uloga bilo kojeg državnog regulatora. S takvim rješenjima Republika Srpska postaje potpuno zatvoreno tržište od ostatka BiH, naveli su iz Sekretarijata.

Osim ove, Sekretarijat je iznio još nekoliko manjih primjedbi, koje se odnose na neadekvatno definisanje pojmova u samom tekstu zakona, neobavezujuće odredbe i nedostatak istinskog otvaranja tržišta. Sekretarijat Energetske zajednice, osim u vezi sa gasom, uputio je i dodatne primjedbe koje se odnose na tržište električne energije, odnosno regulisanje cijene proizvodnje i potrošnje električne energije u Srpskoj. Energetska zajednica zahtjeva slobodno, tržišno formiranje cijena električne energije, što bi vjerovatno značilo i poskupljenje. Republika Srpska je nekoliko puta do sada pokušavala da poveća cijenu struje, ali je od toga odustajala. Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Srpske je odgovoreno da su oni svjesni da pomenuto rješenje nije do kraja usklađeno s regulativama Evropske unije koje sadrže obavezujuće izvore ali, kako se ističe, Srpska, prema Ustavu, ima punu nadležnost u regulisanju ove oblasti. (Agencije)