MOSKVA- Bitkoin i tržište kriptovaluta pali su za skoro trećinu ove nedelje. Šta to može da znači za budućnost digitalnog novca? Analitičari su podijeljeni kada je riječ o toj temi.

Uprkos prednostima kriptovaluta koje su se isticale u prethodnom periodu, stručnjaci imaju šta da kažu i o slabim tačkama koje jedna valuta prosto ne bi smjela da ima.

“Anonimnost omogućava trgovanje zabranjenim sredstvima, drogom i oružjem, na primjer“, rekao je finansijski analitičar Mihael Gračev.

Kako je rekao, nedostatak regulative dovodi do manjka odgovornosti i ako se pojavi bilo kakvo kontroverzno pitanje, ono će “ostati u vazduhu”.

“Najvažniji argument je da su bitkoin, etereum i druge kripotvalute mjereni prema američkom dolaru i niko se nije odrekao zelenog žiga u korist kombinacije digitalnih simbola”, rekao je Gračev.

“Kripotvalute mogu da ponove istoriju pada berze iz 1929. godine. Neki kažu da je nedavni kolaps bitkoina pripisan otkazivanju hardfork-a (SegVit2k), drugi kažu da investitori bježe od bitkoina i u zamjenu kupuju keš. “, rekao je Gračev.

Mihail Maščenko, takođe analitičar, ima suprotan stav. On je siguran da je virtualni novac “došao da ostane”.

Tržište kriptovaluta je veoma duboko, a različite valute nude različita rešenja za investitore, ne treba posmatrati samo bitkoin, misli on.

“IOTA se odnosi na mikrotransakcije bez provizije. Etereum je dobar za ‘pametne ugovore’. Bitkoin se koristi ne samo kao finansijsko sredstvo ili kao sredstvo razmjene, već i kao alternativna valuta za ulaganje u konkurentne i komplementarne projekte te industrije“, rekao je Maščenko. Sve dok se tehnologije na bazi blokčejna i dalje pojavljuju, industrija će rasti i bitkoin može da ima sjajnu budućnost, siguran je taj analitičar.

On vjeruje da je vrlo malo izgledno da će opet nastati udar kao na Volstritu 1929. godine i ističe da ovo tržište ne liči na ostala kao što je berza.

“Upoređivanje bitkoina sa mjehurićima iz prošlosti je besmisleno. Ništa se nije dogodilo. Ovo je drugačija vrsta manije. Krize iz 1929. i 2008. godine su vrlo slične jedna drugoj, ali nemaju nikakve veze sa kriptovalutama“, rekao je Maščenko. Međutim, bitkoin može biti vrlo rizičan za investitore početnike, upozorava analitičar.

“Oni ne znaju osnovna pravila trgovanja i stoga kupuju po najvišim cijenama i zatvaraju svoje položaje u panici. Ogroman procenat tih ljudi izgubiće novac.” (Russia Today)