MOSKVA – Premijer Dmitrij Medvedev upozorio je Sjedinjene Države da će se sve naredne sankcije koje se odnose na ruske bankarske operacije i valutnu trgovinu tretirati kao proglašenje ekonomskog rata i da će se na njih odgovarati na bilo koji potreban način.

Dalje jačanje sankcija protiv Rusije može se smatrati najavom ekonomskog rata, rekao je Medvedev.

“Ne bih želio da komentarišem buduće sankcije, ali mogu reći jednu stvar: Ako uvedu nešto poput zabrane bankarskih operacija ili korišćenja bilo koje valute, mi ćemo to tretirati kao proglašenje ekonomskog rata. I shodno tom, moramo da odgovorimo na to – ekonomski, politički ili na bilo koji drugi način, ako je potrebno”, rekao je Medvedev.

“Naši američki partneri ne bi trebalo da griješe u tome”, naglasio je on.

U srijedu je američki Stejt department objavio novi krug sankcija na izvoz ruske elektronike sa dvostrukom namjenom i drugu opremu, a koje stupaju na snagu 22. avgusta.

Navedeni razlozi zbog najnovijih sankcija su optužbe protiv Rusije zbog navodnog trovanja Sergeja i Julije Skripalj u martu, a zabog čega su Velika Britanija i njeni saveznici optužili Moskvu.

Dok Rusija zadržava pravo da odgovori na nove trgovinska ograničenja, SAD su zaprijetile da će intenzivirati sankcije u roku od tri mjeseca, te da će eventualno ukinuti sav izvoz i uvoz, te zabraniti ruskoj aviokompaniji “Aeroflot” da saobraća za SAD.

Vašington zahtjeva od Moskve da prizna i obezbijedi “pouzdana uveravanja” da Rusija neće koristiti hemijsko oružje u budućnosti. SAD takođe traže “inspekcije na licu mjesta” navodnih objekata za proizvodnju hemijskog oružja, a koje je Rusija već zatvorila ili uništila. (Vostok.rs)