MOSKVA – Ruski nadležni organi ne razmatraju plan o istupanju Rusije iz Svjetske trgovinske organizacije (STO) zbog tužbe Brisela vezane za ograničavanje uvoza svinjetine iz Evropske unije, saopštilo je danas rusko Ministarstvo za ekonomski razvoj.

“S obzirom na to da članstvo Rusije u STO obezbeđuje predvidivost i transparentnost pravnog okvira na stranim tržištima, nadležni ruski organi, u kontekstu diverzifikacije ruskog izvoza, trenutno ne razmatraju pitanje povlačenja Rusije iz STO”, navodi se u saopštenju Ministarstva, a prenosi ruska agencija Tas s.

Evropska unija je nedavno zatražila odobrenje od STO za uvođenje godišnjih trgovinskih sankcija prema Rusiji u iznosu od 1,39 milijardi evra, jer Moskva, kako navodi, nije postupila u skladu sa odlukom STO kojom je ruski embargo na uvoz živih svinja i svinjskog mesa iz Unije proglašen nezakonitim.

Zvanična Moskva je u februaru prošle godine izgubila spor pred STO i pristala da do 6. decembra 2017. postupi u skladu sa odlukom trgovinske organizacije.

Iz EU navode da Rusija to nije učinila i traže da im se dozvoli uvođenje sankcija u vrijednosti koja je jednaka ukupnom iznosu tog izvoza u 2013. godini, koji će uvećavati za 15 procenata godišnje. (Agencije)