DUBROVNIK – Ruski bogataš Viktor Vekselberg, odnosno njegova hrvatska kompanija Vila Larus, želi da sagradi najluksuzniji hotel u Hrvatskoj, vrijedan 150 miliona evra.

Međutim, na put žele da mu stanu dubrovački arhitekti, čije udruženje traži da se ponovi javna rasprava o detaljnom planu uređenja područja na kojem ruski milioner želi da gradi.

Nakon javne rasprave u kojoj su krajem prošle godine, među ostalim građanima, i dubrovački arhitekti iznijeli svoje primjedbe na projekat njihovog kolege i sugrađanina Marka Dabrovića iz studija 3LHD, iz Društva arhitekata Dubrovnik sada traže da se javna rasprava ponovi.

Pritom tvrde da je pri projektovanju novog hotela izostao javni interes te da je izgrađenost parcele puno veća nego što se čini jer je vizualizacija maskirana bujnom vegetacijom te da će novi hotel zapravo biti veći nego što je predviđeno postojećim planom.

Nakon što je 2014. postao vlasnik ruševine na kraju grada, Vekselberg se odlučio na tom mestu da sagradi četiri puta manji, ali nemjerljivo luksuzniji hotel.

Imao bi samo 270 kreveta, od čega 210 u hotelu te 60 u sedam vila.

No, preduslov za realizaciju tog hotela sa samo 50 soba stavljanje je izvan snage postojećeg detaljnog plana uređenja.

Nenametljivi objekt kakvim je novi Belvedere zamislio Dabrović 2016., pozdravila je i tadašnja gradska vlast te obećala izmenu prostornih planova kako bi novi hotel prve goste primio već na ljeto 2019. Ali, realno se otvorenje hotela ne može očekivati prije 2021.

Gradonačelnik Marko Dabrović, pak, primjedbe iz DAD-a smatra neosnovanim te tvrdi da iza njih stoji privatni interes. (Jutarnji)