MOSKVA, VAŠINGTON – Rusko nebo moglo bi da postane preskupo za američke avio-kompanije ukoliko Vašington ugrozi Aeroflot sankcijama.

Američki avio-prevoznici će se suočiti sa velikim finansijskim gubicima ukoliko Rusija poveća tarife za korišćenje svog vazdušnog prostora kao odgovor na moguće sankcije SAD-a usmjerene na najveću avio-kompaniju u državi Aeroflot, rekao je analitičar za RT.

Vašington je objavio nove sankcije protiv Moskve, a među kaznama koje se navodno razmatraju je i zabrana letova Aeroflota u SAD.

“Ako su takve mjere stvarno potrebne, ruske vlasti bi mogle da razmotre uslove tranzitne upotrebe ruskog vazdušnog prostora. Vrlo je moguće da će odgovoriti na ovaj način”, rekao je Roman Blinov, šef analitičkog odeljenja Međunarodnog finansijskog centra.

Analitičar je napomenuo da to nije najefikasnija mjera protiv sankcija SAD, ali je izvodljivo, s obzirom na to da će američke avio-kompanije biti primorane da promijene rute svojih letova ka Aziji.

“Uzimajući u obzir troškove goriva, to će dalje uticati na profitabilnost letova američkih avio-kompanija”, dodao je on. (B92)