VAŠINGTON – Američka vlada je postigla dogovor sa kineskim telekomunikacionim gigantom ZTE, u skladu sa kojim se toj kompaniji ukida zabrana na kupovinu dijelova od američkih dobavljača, izjavio je danas ministar trgovine SAD Vilbur Ros.

To će drugom najvećem kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme omogućiti da se ponovo vrati normalnom poslovanju, ocjenjuje Rotjers.

Prema postignutom dogovoru, ZTE će morati da napravi izmjene u upravnom odboru i rukovodstvu u roku od 30 dana, da plati kaznu od milijardu dolara i da položi garanciju u iznosu od 400 miliona dolara za slučaj potencijalnih budućih kršenja propisa.

Američka vlada će, kako je saopšteno suspendovati zabranu, ali je može ponovo aktivirati ako dođe do novog kršenja propisa.

“Pažljivo ćemo pratiti ponašanje ZTE”, izjavio je Ros.

Američko ministarstvo trgovine uvelo je sedmogodišnju zabranu kineskoj kompaniji ZTE za uvoz američkih komponenti, optužujući tu kompaniju da je obmanula američka regulatorna tijela poslije dogovora o optužbama o kršenju sankcija protiv Severne Koreje i Irana. (Agencije)