SEUL – Ministarstvo trgovine Južne Koreje saopštilo je danas da očekuje od Vašingtona vrlo brz nastavak pregovora o reviziji bilateralnog trgovinskog sporazuma, mada zbog narastanja protekcionizam očekuje “tešku borbu”.

Južnokorejski ministar trgovine Kim Hjun-čong je izjavio, ne ulazeći u detalje, da se Vašington fokusirao na eliminisanje necarinskih barijera u automobilskom sektoru tokom prve runde razgovora u petak u Vašingtonu, prenosi agencija Rojters.

“Očekujem napornu bitku u pregovorima. Ima puno posla koji treba uraditi u kratkom vremenskom periodu”, rekao je ministar novinarima.

Dodao je da očekuje da će administracija predsjednika Donalda Trampa pojačati protekcionističke poteze kako bi oko njega okupila domaće pristalice.

Ipak, južnokorejsko ministarstvo se nada ubrzanju trgovinskih pregovora o sporazumu, navodeći da Vašington ne traži značajnije promjene uslova u sporazumu.

Američki predsjednik Donald Tramp je izjavio u aprilu za Rojters da će ili ponovo ispregovarati ili poništiti, kako je rekao, “užasan” trgovinski sporazum s Južnom Korejom, koji je od marta 2012. godine, otkako se primjenjuje, udvostručio trgovinski deficit SAD-a s tom zemljom, podsjeća britanska agencija. (Agencije)