SARAJEVO – Predstavnici Samostalnog sindikata zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH pozvali su danas “odgovorne na nivou BiH da izaberu direktora, jer je situacija u Upravi veoma složena i teška i rade se vrlo ružne stvari”.

Mehmedalija Osmić, koji se na konferenciji za novinare u Sarajevu predstavio kao predsjednik Sindikata UIO BiH, rekao je da su u Upravi donošene odluke na štetu BiH i da o tome postoje zvanične istrage.

“Donošene su odluke koje nisu u skladu sa zakonom u korist pojedinaca, a na štetu drugih i o tome su upoznati određeni državni organi. Nadležne isnstitucije uključene su u provjere određenih odluka koje se tiču rada UIO”, istakao je Osmić, dodajući da je uključeno i Tužilaštvo, ali nije želio da saopšti više detalja o ovome.

Govoreći o zlouptrebama, nepravilnostima i diskriminaciji, Osmić je naveo isplate naknada za prekovremeni, noćni i rad praznikom, nagrade, postavljenja na rukovodna radna mjesta.

“Ima slučajeva da se na rukovodeća mjesta postavljaju pripravnici. Diskriminacija se konkretno odnosi na to da su stručni i profesionalni, a neposlušni kadrovi gurnuti u drugi plan”, istakao je Osmić, dodajući da neposlušni bivaju premješteni na drugo radno mjesto, te da je priča za sebe sistem zapošljavanja u UIO BiH.

Prema njegovim riječima, Sinidakat UIO BiH već 4-5 mjeseci ne radi, optuživši kolege iz Sarajeva da pokušavaju da miniraju rad sindikata.

Potpredsjednik Sindikata Uprave Mladen Ćavar ukazao je i na problem isplate otpremnina bivših radnika uprava carina RS i FBiH koji su tokom regorganizacije u UIO ostali bez posla.

Odlukom Upravnog odbora UIO iz 2005. godine definisano je da će sredstva za otpremnine biti obezbijeđena iz sredstava sukcesije.

“Pošto je ovih dana aktuelna raspodjela sredstava iz sukcesije, želim samo podsjetiti Savjet ministara BiH, Vladu FBiH, Vladu RS i OHR na neispunjene obaveze prema otpuštenim radnicima bivših entitetskih carinskih uprava”, rekao je Ćavar.

Izvor Agencije