BIJELJINA – Sjetva u RS je u punom jeku, a brojni poljoprivrednici je obavljaju gorivom koje su platili po punoj cijeni, jer još nisu preuzeli plavi dizel, za koji su se proteklih godina grčevito borili.

Gorivo po redovnoj cijeni je 60 feninga skuplje od regresiranog dizela, a uprkos tome povlasticu koja im je obezbijeđena mnogi nisu iskoristili.

Među njima je i Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja bijeljinskih poljoprivrednika, koji kaže da se problem ogleda u tome što još nije dobio rješenje za dobijanje goriva po povlaštenoj cijeni.

"A ja sam sjetvu već završio. I ima nas takvih 40 do 50 odsto. Ipak, iskoristiću to gorivo kasnije, ima još radova u njivi", pojašnjava Maletić.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da nešto više od 15.000 poljoprivrednika ima pravo na ovu mjeru, a uslov je, kako dodaju, da poljoprivredni proizvođači izvrše obnovu registracije gazdinstava.

Ipak, zanimljivo je da mnogi ratari, koji imaju zeleno svjetlo za jeftinije gorivo, još nisu svraćali u resorna opštinska odjeljenja, gdje treba da preuzmu zahtjev, koji potom nose na benzinsku pumpu gdje preuzimaju plavi dizel.

"Pravo na plavi dizel kod nas imaju 123 poljoprivrednika, a papirologiju, potrebnu da na benzinskim pumpama mogu preuzeti to gorivo, preuzelo je njih oko 50 odsto", potvrdili su iz Odjeljenja za privredu i finansije opštine Mrkonjić Grad.

Vesna Simić, stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Derventa, kaže da je plavi dizel na području ove lokalne zajednice dosad odobren za 379 korisnika.  Od toga je, kako ističe ona, zahtjev, uz koji mogu da preuzmu gorivo po nižim cijenama preuzelo 247 korisnika.

"Nisu još svi preuzeli zahtjeve, ali je u toku postupak registracije, doregistracije i dopunjavanja podataka, tako da očekujemo da će biti još mnogo poljoprivrednika koji će preuzeti ovo gorivo", pojašnjava Simićeva, dodajući da je sjetva u toku i da su neki počeli s tim poslom i prije nego što su preuzeli regresirano gorivo.

Neophodnu dokumentaciju za gorivo po nižim cijenama na području Semberije do juče je preuzelo 1.446 poljoprivrednih proizvođača, potvrdio je Milan Savić, šef bijeljinskog Odsjeka za poljoprivredu.

On je agenciji Srna rekao da je preuzimanje dokumentacije počelo prije dvadesetak dana te da se trenutno na spisku Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS nalazi 1.850 poljoprivrednika sa područja Semberije, koji su stekli pravo na korištenje plavog dizela.

"Očekujemo da će ovih dana doći do korekcije ovog broja, jer se u međuvremenu registrovao još jedan broj proizvođača", rekao je Savić.

Bojan Kecman, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kaže da je podjela ovog goriva nedavno počela, tako da još nemaju kompletne podatke o tome koliko poljoprivrednika je kupilo regresirano dizel gorivo.

"Potpisali smo ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji sa više od 20 distributera. Procedura je jednostavna. U nadležnom opštinskom odjeljenju za poljoprivredu dobije se zahtjev za ostvarivanje prava na regresirano dizel gorivo, koji se ovjeri i s njim se ide na pumpu ovlašćenog distributera i kupi gorivo po cijeni nižoj za 0,60 KM", pojašnjava Kecman.

Inače, ova mjera za poljoprivrednike je otvorena do 31. jula, a nakon kraće pauze, biće nastavljena od  1. septembra do 15. novembra.

"Planirano je da iz budžeta u tu svrhu bude izdvojeno 6,5 miliona KM", naglasio je Kecman.