PRAG – Češka “Škoda” iza sebe ima fantastičnih nekoliko mjeseci, SUV modeli Kodiaq i Karoq su odlično prihvaćeni, najavljen je novi podkompakt za 2019. godinu, ali je najveća zvijezda češkog proizvođača i dalje Octavia.

Sa skoro 420.000 prodatih jedinica prošle godine Octavia je i dalje ubjedljivo najpopularniji model “Škode”, sa skoro dvostruko više prodatih jedinica od drugog na listi Rapida (211.500). 

Zbog toga je “Škoda” odlučila da početkom 2020. godine izbaci novu generaciju, samo dvije godine nakon što je “redizajnirana” treća.

Octavija će doživjeti osjetne promjene, zadržaće stil hečbeka, ali će više ličiti na sedan, a kao i u svim modernim “Škodama”, fokus će biti na praktičnosti, prenosi B92.

Ipak, iz Mlade Boleslave najavljuju da će četvrta generacija Octavije (peta ako računate originalni model iz 1959. godine) zahvaljujući novoj MQB platformi i savremenim tehnolofijama biti “umjetničko djelo”.

Baza Octavije će umnogome biti osma generacija Volkswagen Golfa, koji stiže sljedeće godine, a osim standardnog 1,5 TSI, očekuje se novi 1,5 TDI, te hibridni pogon.

Što se tiče dizajna, nema mnogo naznaka o novinama, doduše “Škoda” nikad nije nije ni preterano privlačila pažnju izgledom i elegancijom, ali je jedno sigurno – razdvojeni farovi će biti prošlost. (B92)