ZAGREB – Na Zagrebačkoj berzi “Agrokorove” dionice i dalje snažno rastu, i kako prenose hrvatski mediji, čudno je to što i dalje “vrte milione”.

Redovni promet dionicama na berzi u Hrvatskoj je iznosio 4,8 miliona kuna, od čega se na “Agrokorove” kompanije odnosilo više od dva miliona kuna.

Nastavljen je rast vrijednosti dionica “Agrokorovih” kompanija  “Jamnice”, “Leda”, “Belja”, “Zvijezde”, “Tiska”, “Vupika” i PIKa Vinkovci.

Najveći promet, više od milion kuna, imala je dionica “Leda”, čija je cijena skočila 28 odsto, a “Jamnica” 728.000 kuna uz rast cijene od 36 odsto. I dalje nikakvih službenih informacija koje bi objasnile takvo trgovanje nema.

Cijene tih dionica su dramatično pale u proljeće prošle godine s rasplamsavanjem krize u “Agrokoru”, a potom je bilo zaustavljeno trgovanje sve do početka novembra, odnosno objave poslovnih izvještaja za 2016.

Tada je pad cijena nastavljen, pogotovo nakon što je prinudna uprava “Agrokora” pred kraj decembra objavila nacrt strukture nagodbe pa je prinudni upravnik Ante Ramljak pojasnio da će dioničari kompanija iz sistema koncerna ostati bez svojih udjela nakon što povjerioci zamijene dugove za vlasništvo. Ubrzo je, međutim, uslijedio trend oporavka tih deonica, što se uglavnom tumači špekulantskom trgovinom, a neki ulagači vjerovatno očekuju i da će mali dioničari na kraju na neki način ipak biti obeštećeni. Agencije