PODGORICA – Neslaganje o statusu Kosova može paralizovati provođenje Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA), ocijenio je zamjenik šefa Delegacije Evropske komisije u Podgorici Klajv Rambold.

Na sinoćnjoj inauguralnoj – završnoj večeri "CEFTA Weeka" na Ekonomskom fakultetu, on je rekao da je problem u donošenju odluka to što delegacija UNMIK-a ne prisustvuje regionalnim sastancima.

“To što Srbija i BiH ne priznaju kosovske pečate, odražava se na regionalnu trgovinu”, rekao je Rambold i dodao da se traži da sve strane nađu pragmatično rješenje.

On je poručio da političke agende ne bi trebalo da sprečavaju ostvarenje regionalnih ciljeva.

“CEFTA je dio rješenja, a ne problema. Da ne postoji, trebalo bi je izmisliti”, ocijenio je Rambold.

Predstavnik Ministarstva ekonomije i regionalonog razvoja Srbije Vesna Arsić podsjetila je da je UNMIK potpisnik CEFTA sporazuma.

“Dok god on postoji mi ga moramo prepoznavati – kod pečata, ali i ostalih pitanja. Srbija i BiH ne mogu prepoznati pečat Kosova, jer postoji UNMIK Kosovo”, navela je Arsićeva.

Crnogorski ministar ekonomije Branko Vujović poručio je da se male ekonomije, kao što su zemlje CEFTA, na velikom tržištu mogu izboriti za svoje mjesto jedino ako su povezane.

“Okruženje sa svjetski prihvaćenim pravilima trgovine i predvidivim uslovima predstavlja budućnost. I pored vidnog napretka ima još dosta tehničkih i administrativnih barijera koje treba eliminisati”, rekao je Vujović.

 Na sastanku Zajedničkog odbora CEFTA u Podgorici potpisana je ministarska izjava zemalja članica u kojoj je istaknuto opredjeljenje za dosljedno provođenje ovog sporazuma, zajednički rad intenziviranjem ekonomskih odnosa, te za promovisanje i odbranu zajedničkih interesa, čuvajući princip jednakosti, zajedničke koristi, nediskriminisanja i međunarodnog prava.

Zamjenik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Vilim Primorac rekao je da je liberalizacija trgovine smanjenjem ili potpunim ukidanjem carinskih tarifa dovela u prvi plan neke druge oblike barijera koje otežavaju ili potpuno onemogućavaju kretanje robe, istakavši da su izvoznici iz BiH, možda, najviše izloženi takvoj praksi.

“Nastojali smo, i još uvijek nastojimo da takve slučajeve izložimo argumentovano i rješavamo ih međusobnim konsultacijama, ali i traženjem sistemskih rješenja”, istakao je Primorac, obraćajući se na sastanku Zajedničkog odbora u okviru konferencije “CEFTA Weeka”.

Primorac je naglasio da CEFTA sporazum izaziva veliku zainteresovanost javnosti i da se zbog toga mora sa istom pažnjom nadgledati njegovo provođenje, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

“CEFTA, a tako i kapaciteti međusobne ekonomske i trgovačke saradnje, nude puno više prostora, a na nama je koliko ćemo i na koji način ih iskoristiti. CEFTAsporazum je naše zajedničko vlasništvo i uprkos razlikama u nivou ekonomske, zakonodavne, institucionalne i druge razvijenosti, svi moramo jednako posvećeno i iskreno pristupiti njegovom provođenju, te prepoznati i ostvariti korist”, istakao je Primorac.

”CEFTA Week” je organizovalo crnogorsko Ministarstvo ekonomije, uz podršku OECD-a, Svjetske banke, Evropske komisije i Evropske banke za obnovu i razvoj. Na ovaj način zemlje potpisnice uvode se u sastanak Zajedničkog odbora, najvećeg tijela Cefte, koji je održan danas u Podgorici.

 Crna Gora od 1. januara predsjedava CEFTA-om.

Izvor Agencije