BEOGRAD – Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić je, povodom predstojeće posjete Srbiji ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao da se očekuje potpisivanje nekoliko sporazuma, od kojih je većina iz gasne privrede.

“Očekujemo konačni iskorak kada je reč o proširenju skladišta `Banatski dvor` i druge sporazume u oblasti gasne privrede, pre svega, mislim na mogućnost izgradnje gasnih elektrana u Srbiji, kao i dodatne mogućnosti alternativne gasifikacije putem tečnog naftnog gasa”, naveo je Antić.

On je za RTS rekao i da očekuje da se prilikom posjete ruskog predsjednika razgovara i o daljoj modernizaciji i rehabilitaciji hidroelektrane “Đerdapa dva”.

Kada je riječ o preuzimanju Rudarsko-topioničarskog basena “Bor”, Antić je podsjetio da je kineska kompanija “Ziđin” platila 350 miliona dolara i isplatila sva dugovanja u vrijednosti od 200 miliona dolara.

“Tako da sada ta rudarska kompanija bez tereta iz prošlosti nastavlja da se bavi svojim poslovima. Očekujem neke projekcije za proizvodnju u ovoj godini, njihove najave su bile optimistične i verujem da će oni to u potpunosti ostvariti”, ističe Antić. (Srna)