Američka kompanija Starbaks ostvarila je u trećem ovogodišnjem tromjesečju 6,3 milijardi dolara prihoda od prodaje, što je za 10,6 posto više nego godinu ranije, zahvaljujući višim cijenama u SAD i skoku prodaje u Kini.

Istovremeno, dobit joj je pala 4,1 posto, na 755,8 miliona dolara.

Taj najveći svjetski lanac kafića na svom najvećem tržištu, u SAD, bori se s intenzivnom konkurencijom među vrhunskim kavanama i lancima brze hrane. Kao odgovor na to, kompanija je zatvarala kafiće sa slabim rezultatima. Istovremeno, omogućila je Nestleu da ekskluzivno prodaje Starbaksovu pakiranu kavu i čajeve širom svijeta, uprihodivši od švicarske kompanije 7,15 milijardi dolara.

Prodaja porasla za četiri posto 

Prodaja kompanije je u uhodanim američkim kafićima u četvrtom kvartalu porasla za četiri posto, dok je prosječni iznos koji su trošili kupci porastao pet posto, pomažući kompaniji da postigne najbolji rast prodaje u SAD u posljednjih pet kvartala.

”Na ulasku u fiskalnu 2019. godinu, idemo s agendom rasta fokusiranom na naša tržišta s dugoročnim stopama rasta – SAD i Kinu”, rekao je izvršni direktor Kevin Džonson.

Prodaja u Kini takođe je porasla za 2 posto, nakon pada prodaje u prethodnom tromjesečju. Ipak, poslovanje kafića u Kini, najbrže rastućem tržištu posljednjih godina, znatno je usporilo u posljednjem kvartalu usred žestoke konkurencije i strožih propisa o uslugama isporuke. Od tada kompanija surađuje s Alibaba Group Holdingom kako bi dostavljala kavu u kineske gradove, a taj bi sporazum, prema riječima Džonson, trebao biti ”raketno gorivo” za poslovanje Starbaksa u toj zemlji. (Hina)