Američki proizvođač električnih kamiona Nikola Motor predstavio je treću verziju svog tegljača na hidrogenski pogon koji će biti namijenjen evropskim kupcima, saopštili su iz kompanije.

Nikola Tre (tre na norveškom znači tri) bit će „prvi evropski kamion za komercijalnu upotrebu s nultom emisijom”, izjavio je osnivač i izvršni direktor firme Trevor Milton. Cijena novog kamiona još nije poznata.

Tegljač će imati „rezervne kočnice, rezervni upravljački sistem, rezervne 800 Vdc baterije i rezervnu 120 Kw vodikovu ćeliju, sve potrebno za potpunu autonomiju razine 5”, dodao je Milton.

Samoupravljajuće vozilo

Navedenim procesom duplikacije vitalnih komponenti sistema povećava se pouzdanost i performanse vozila. „Autonomija razine 5”, pak, odnosi se na nivo autonomije u samoupravljajućim vozilima koja podrazumijevaju vožnju bez ljudskog vozača u bilo kakvim okolišnim uslovima.

Kompanija Nikola Motor, koja je osnovana 2014. godine, takođe je saopštila kako će s novim tegljačem ciljati i druga međunarodna tržišta, uključujući Aziju i Australiju. Na internetskoj stranici s rezervacijama za njihovo najnovije vozilo stoji kako će Nikola Tre biti „dostupan u Evropi, Aziji i Australiji”.

Još se odlučuje gdje će se proizvoditi u Evropi

Početak evropskog testiranja tegljača predviđen je u Norveškoj oko 2020. godine. Kompanija je trenutno u „fazama preliminarnog planiranja” odluke o lokaciji evropskog proizvodnog pogona.

Inače, Nikola Motor pokrenuo je sudski postupak protiv svog suparnika Tesla Company početkom ove godine, tvrdeći da je taj proizvođač električnih automobila kopirao njegove dizajnerske patente. (Hina)