MOSKVA, Tokio smatra trenutno investiranje u rusku privredu nedovoljnim i želi da ga poveća, izjavio je ambasador Japana u Rusiji Tojonisa Kozuki.

On je tokom Okruglog stola posvećenog godini regionalne bilateralne saradnje Japana i Rusije u Moskvi rekao da mnogi tvrde da je procenat japanskih investicija u Rusiji samo dva odsto, ali da to ne uključuje doprinos projektima “Sahalin-1” i “Sahalin-2”, proizvodnji mašina, kao i doprinos u drugim oblastima.

“Ovi podaci se pominju samo kada se govori o Teritoriji naprednog razvoja i posebno se odnosi na direktna ulaganja u Ruski daleki istok i to ne oslikava u potpunosti japansko investiranje”,
dodao je Kozuki.

Japanski ambasador je napomenuo da trenutno investiranje nije zadovoljavajuće i da treba obaviti još posla, prenio je TASS.

Kozuki je podsjetio da je u decembru 2017. godine održan Dan japanskih investitora u Vladivostoku, kojem su prisustvovali japanski ministar privrede, trgovine i industrije Hirošige Seko i grupa japanskih biznismena.

“Smatram da je zajedničko ulaganje jedan od glavnih ciljeva kada se radi o bilateralnoj saradnji”, zaključio je japanski ambasador.