PITSBURG – Američki predsjednik Donald Tramp ponovo je zatražio od EU da obustavi trgovinske prepreke za proizvode iz SAD kako bi se izbjegle nove carine na čelik i aluminijum.

“EU, čije divne članice SAD tretiraju veoma loše u oblasti trgovine, žale se na nove carine. Ukoliko odustanu od svojih užasnih prepreka i carina na američke proizvode, onda ćemo mi odbaciti svoje. Ako to ne bude slučaj, slijedi carina na uvoz automobile i ostalo”, napisao je Tramp na društvenoj mreži “Tviter”.

Tramp je ovaj komentar objavio nakon jučerašnjeg razgovora evropskog komesara za trgovinu Sesilije Malmstrom i američkog predstavnika za trgovinu Roberta Lajtizera u Briselu koji je održan s ciljem smanjenja tenzija i izbjegavanja trgovinskog rata.

Malmstromova je istakla da SAD nisu dovoljno pojasnile način na koji bi Evropa i Japan mogli biti pošteđeni novih carina, te da će razgovori biti nastavljeni tokom sedmice.

Sastanci između evropskih i američkih trgovinskih predstavnika ranije su planirani, ali su dobili na važnosti nakon Trampove najave da će uvesti carine od 25 odsto na uvoz čelika i deseto odsto na aluminijum.

EU insistira na otvorenoj i globalnoj trgovini. (Agencije)