BANJALUKA – U Banjaluci je potpisan ugovor o prijemu pripravnika visoke spreme sa evidencije Zavoda za zapošljavanje u okviru projekta “Prvi posao”, kojim je na području banjalučke Filijale Zavoda predviđeno zapošljavanje 463 pripravnika kod 202 poslodavca.

Sporazum su potpisali gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović, v.d. direktora Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Boško Tomić, te predstavnici 17 institucija i preduzeća.

Tomić je nakon potpisivanja ugovora podsjetio da je u ovom trećem projektu zapošljavanja pripravnika, koji se provodi u Srpskoj u posljednje četiri godine, planirano zapošljavanje 1.500 fakultetski obrazovanih pripravnika.

On je naveo da je u prvom projektu bilo obuhvaćeno 540 pripravnika od kojih se 480 zaposlilo, dok je u drugom od 1.200 pripravnika, za sada 480 našlo zaposlelje, ali taj projekat još nije završen i u naredna dva mjeseca očekuju se konkretni podaci.

“Mislim da će više od 50 odsto naći posao”, dodao je Tomić.

On je rekao da je za sadašnji projekat za jednim pripravnikom interes iskazalo više od 330 poslodavaca, a 117 za dva ili više pripravnika sa visokom spremom.

Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović ocijenio je da se radi o veoma dobroj akciji podrške Vlade RS i poslodavaca u zapošljavanju mladih visokoobrazovanih kadrova, dodajući da je gradska administracije ove godine tražila 17, dok je odobreno zapošljavanje 13 pripravnika visoke spreme.

On je dodao da je naredni korak u ovom projektu raspisivanje konkursa na koji se mogu javiti svi zainteresovani i dodao da je kriterijum na osnovu kojeg se vrši rangiranje rigorozan, te da definiše redovno završen fakultet sa visokim prosjekom ocjena.

Vlada je donijela odluku da u ovom trećem projektu “Prvi posao” bude obuhvaćeno 1 500 pripravnika.

Ukupna vrijednost projekta je 15 miliona KM, od čega Vlada izdvaja devet, a poslodavci šest miliona KM. Obaveza je poslodavca da isplaćuje platu u 100-odstotnom iznosu, kojeg refundira Zavod za zapošljavanje.

Izvor Agencije