BANJALUKA – U RS još ne postoji potpuno infrastrukturno uređena poslovna zona, a suštinski problem je mala proizvodnja koja ne privlači velike investitore, poručeno je na seminaru “Upravljanje poslovnom zonom i modeli raspolaganja nekretninama u poslovnoj zoni” koji je u Banjaluci organizovala Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Viši stručni saradnik za razvoj poslovne infrastrukture Agencije Mićo Stanojević rekao je da će prioritet u razvoju industrijskih zona biti zapošljavanje, i da je postavljanje koncepta njihovog razvoja moguće tek nakon prethodnog definisanja modela upravljanja.

“U tom smislu postoji nekoliko modela – onaj u kojem upravlja opština, zatim mogućnost javno-privatnog partnerstva, te formiranje operatera, odnosno preduzeća koje upravlja zonom”, naveo je Stanojević.

Govoreći o razvoju infrastrukture u RS, Stanojević je istakao da je u tom pogledu najviše uradila opština Laktaši u naselju Aleksandrovac, te Bijeljina i Prijedor, u kojima već ima nekoliko lokacija u kojima se počinju razvijati poslovne zone.

On je dodao da je Agencija zajedno sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva RS razvila program podsticaja za razvoj poslovnih zona, ali da zbog ekonomske krize sredstva još nisu izdvojena i da se njihova realizacija očekuje za godinu do dvije dana.

“Trenutno postoje inicijative opština i njihovih budžeta, a očekuju se i značajna sredstva od IPA fondova EU i za ovu godinu izdvojeno je oko 1,5 miliona evra, međutim, ne možemo predvidjeti tempo realizacije sredstava u narednim godinama”, istakao je Stanojević.

Prema njegovim riječima, u RS je trenutno oko 117 lokacija za koje postoji inicijativa za gradnju poslovnih zona, ali to nije realno i zbog toga Agencija, kao implementaciono tijelo, mora definisati strateške prioritete, odnosno lokacije koje su najpogodnije.

“U definisanju prioritetnih lokacija treba biti posebno oprezan, jer imamo negativnu praksu iz Hrvatske, gdje je izgrađeno oko 400 poslovnih zona, a samo desetak je realno u funkciji. Trenutno su u pripremi tri dokumenta koji predviđaju ove elemente razvoja infrastrukture a to su Razvojna strategija RS, Strategija razvoja malih i srednjih preduzeća i Razvojna strategija BiH”, rekao je Stanojević.

Izvor Agencije