BOSTON – Izvještaj Boston Consulting Groupa (BCG) pokazuje da je 2018. godine u svijetu bilo 22,1 milion dolarskih milionera, a broj im je u poređenju s 2017. godinom porastao za 2,1 odsto.

Milioneri zajedno poseduju 50 odsto lične finansijske imovine u svijetu, kaže se u izvještaju pod nazivom „Global Wealth 2019: Reigniting Radical Growth“.

U Srbiji živi više od 2.500 dolarskih milionera, osoba koje poseduju „likvidna finansijska sredstva vrijednosti iznad milion dolara“, a među njima su i 40 superbogataša s više od 30 miliona dolara imetka.

Najviše milionera je u Sjevernoj Americi, a prognoze pokazuju da će im u razdoblju između 2018. i 2023. godine broj najviše rasti u Aziji, ne uključujući Japan, i to za 10,1 odsto.

Sljede Afrika (9,8 odsto) i Latinska Amerika (9,1 odsto). Do 2023. godine ukupan broj milionera na svijetu trebalo bi da dostigne 27,6 miliona.

U Hrvatskoj je, prema tom izvještaju, rast ličnog bogatstva premašio regionalni prosjek, a za razliku od istočne Evrope i svijeta, ima uravnoteženu distribuciju ličnog bogatstva.

Tako je gotovo tri četvrtine ukupnog bogatstva u segmentu od 250 hiljada dolara, a lično bogatstvo veće od toga u rukama je nekolicine ljudi.

Analitičari BCG očekuju da će se zbog visokog stanja novčanih depozita segment upravljanja ličnim bogatstvom u Hrvatskoj ubrzano razvijati, te da će podloga za to biti razvoj investicionih fondova i raznih oblika životnih osiguranja i penzija.

Izvještaj s rezultatima BCG 19. godišnjeg istraživanja o globalnoj industriji upravljanja bogatstvom uključuje procjenu veličine tržišta rađenu za 97 tržišta, koji zajedno čine 98 odsto svjetskog bruto domaćeg proizvoda. (Poslovni dnevnik, Blic)artmaniлобановский класссинтетический ворс кистейfamily budgetрастаможка грузов из китаяsunnic.xyz