BOSTON – Izvještaj Boston Consulting Groupa (BCG) pokazuje da je 2018. godine u svijetu bilo 22,1 milion dolarskih milionera, a broj im je u poređenju s 2017. godinom porastao za 2,1 odsto.

Milioneri zajedno poseduju 50 odsto lične finansijske imovine u svijetu, kaže se u izvještaju pod nazivom „Global Wealth 2019: Reigniting Radical Growth“.

U Srbiji živi više od 2.500 dolarskih milionera, osoba koje poseduju „likvidna finansijska sredstva vrijednosti iznad milion dolara“, a među njima su i 40 superbogataša s više od 30 miliona dolara imetka.

Najviše milionera je u Sjevernoj Americi, a prognoze pokazuju da će im u razdoblju između 2018. i 2023. godine broj najviše rasti u Aziji, ne uključujući Japan, i to za 10,1 odsto.

Sljede Afrika (9,8 odsto) i Latinska Amerika (9,1 odsto). Do 2023. godine ukupan broj milionera na svijetu trebalo bi da dostigne 27,6 miliona.

U Hrvatskoj je, prema tom izvještaju, rast ličnog bogatstva premašio regionalni prosjek, a za razliku od istočne Evrope i svijeta, ima uravnoteženu distribuciju ličnog bogatstva.

Tako je gotovo tri četvrtine ukupnog bogatstva u segmentu od 250 hiljada dolara, a lično bogatstvo veće od toga u rukama je nekolicine ljudi.

Analitičari BCG očekuju da će se zbog visokog stanja novčanih depozita segment upravljanja ličnim bogatstvom u Hrvatskoj ubrzano razvijati, te da će podloga za to biti razvoj investicionih fondova i raznih oblika životnih osiguranja i penzija.

Izvještaj s rezultatima BCG 19. godišnjeg istraživanja o globalnoj industriji upravljanja bogatstvom uključuje procjenu veličine tržišta rađenu za 97 tržišta, koji zajedno čine 98 odsto svjetskog bruto domaćeg proizvoda. (Poslovni dnevnik, Blic)