BANJALUKA – Od 1,2 miliona stanovnika RS, koliko ih je učestvovalo u vaučerskoj privatizaciji, više od pola ih je već prodalo svoje akcije koje su stekli ulaganjem vaučera – za to su do sada prodajom na berzi ukupno dobili, tj. isplaćeno im je 600 miliona maraka, rekao je direktor Banjalučke berze Milan Božić.

On je objasnio da je čak 800.000 građana svoje vaučere uložilo u privatizacione investicione fondove, a preostalih 400.000 stanovnika postali su akcionari u raznim preduzećima u Srpskoj.

“U prosjeku su mnogo bolje prošli oni koji su svoje akcije uložili u preduzeća. Pogotovo su dobro prošli oni koji su izabrali profitabilna preduzeća. Dobro su prošli i oni koji su uložili vaučere u preduzeća gdje nije bio uložen veliki broj vaučera, poput ‘Željeznica RS’, te firme kao što su ‘Telekom’, ‘Elektroprivreda’, ‘Tržnica’, ‘Boksit’ iz Milića i još neka preduzeća koja su preživjela vaučersku privatizaciju i danas dobro posluju”, kaže Božić.

Prema njegovim navodima, s obzirom na opšti trend pada cijena akcija koji je započeo sredinom 2007. godine, bolje su prošli građani koji su svoje akcije ranije prodali, a dobro su prošli i građani koji su te akcije do sada prodali, jer bi sada za isti broj akcija dobili u prosjeku gotovo tri puta manje novca nego ranije.

Potvrđuje to i podatak da je 400.000 stanovnika RS koji su do sada prodali svoje vaučere uložene u privatizacione investicione fondove dobilo ukupno 150 miliona maraka. Računica dalje kaže da je svaki od njih u prosjeku unovčio po 40 vaučera i za to dobio u prosjeku po 375 maraka. Mnogo bolje prošli su stanovnici Srpske koji su već prodali vaučere uložene u neka profitabilna preduzeća.

Prema podacima kojima raspolažu na Banjalučkoj berzi, do sada je 200.000 tih građana zaradilo čak 350 miliona maraka. To praktično znači da je svaki od njih prodajom svojih vaučera dobio u prosjeku po 1.750 maraka. Ali treba napomenuti i da su oni koji su uložili vaučere u preduzeća koja su se kasnije našla u stečajnom postupku, a bilo ih je oko 200, ostali bez ikakvih prihoda.

Izvor Agencije