RIM – Italijanska vlada odredila je da budžetski deficit ostane stabilan na 2,4 odsto BDP godišnje, za period od 2019. do 2021. godine, saopštio je ministar pravosuđa Alfonso Bonafede.

Ovim ciljanim budžetskim deficitom Italija je, kako se čini, ignorisala pozive EU koja je tražila od Italije da postepeno snizi svoj deficit, prenosi Rojters.

Nova italijanska vlada imala je ranije u četvrtak žustru internu raspravu o fiskalnoj politici, nekoliko sati uoči predviđenog objavljivanja ciljanog budžetskog deficita , što je izazvalo rasprodaju državnih obveznica i pojačalo strahove da bi ministar ekonomije Ðovani Trija mogao da podnese ostavku.

“Bitka” između lidera vladajućih partija i ministra s konzervativnim stanovima u pogledu fiskalnih pitanja se intenzivirala, pri čemu su neki glasovi u koaliciji javno govorili ministru da bi trebalo da podnese ostavku ako ne može da podrži njihove planove za potrošnju, prenosi Rojters.

Izvori iz italijanske vlade su u četvrtak uveče nakon donošenja odluke o budžetskom deficitu, međutim, naveli da Trija neće podneti ostavku, izvijestila je Ansa.

Nakon najnovije odluke o deficitu, list Fajnenšel tajms je objavio da time Rim rizikuje da dođe na “kurs kolizije sa Briselom kao i da poremeti finansijska tržišta”, navodi Ansa. (Tanjug)