SARAJEVO, LONDON – Velika Britanija će donirati 10 miliona funti za izgradnju digitalnih vještina i poboljšanje uslova za zapošljavanje mladih na Zapadnom Balkanu.

Državni sekretar za spoljne i poslove Komonvelta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Boris Džonson će danas na Samitu zemalja Zapadnog Balkana i EU u Londonu objaviti kako će njegova zemlja uložiti 10 miliona funti za izgradnju digitalnih vještina i zapošljavanje mladih ljudi, stoji na zvaničnoj stranici vlade Velike Britanije.

Finansiranje će se vršiti kroz Britansko vijeće koje će pružiti obuku za djecu u više od 4.500 škola, kako bi se poboljšala “digitalna pismenost i temeljne vještine širom regije”, piše N1.

“Projekat će trajati tri godine i vršiće se u svim zemljama Zapadnog Balkana – Albaniji, BiH, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji. Omogućavanjem pristupa digitalnom obrazovanju, ovo će finansiranje pomoći u poticanju novih generacija inovatora i poduzetnika, kako na Zapadnom Balkanu tako i u Ujedinjenom Kraljevstvu”, stoji, između ostalog, na stranici britanske vlade.

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije će takođe donirati milion funti kako bi pomogli regiji u “suočavanju s teškim naslijeđenim problemima iz prošlosti, što uključuje rad na pronalaženju i identificiranju 12.000 žrtava, za kojima se traga nakon sukoba ‘90. godina”. (N1)