PALE – Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske (RS) Rade Ristović izjavio je da je Vlada RS za ovu godinu planirala da izdvoji 2,8 miliona KM za nova radna mjesta.

Ristović, koji je nakon imenovanja za ministra prvi put bio u Zavodu za zapošljavanje RS na Palama, istakao je da je Vlada RS blagovremeno donijela projekte po pitanju zaposlenja pripravnika, demobilisanih boraca i povratnika, sa željom da pospješi zaposlenost na prostoru RS.

“Vlada RS, osim ovih mjera, značajno utiče na obezbjeđenje prihoda i doprinosa i u ovoj godini i invalidnine i penzije moraju ići onom dinamikom kako je zacrtano”, naglasio je Ristović i dodao da će na taj način biti sačuvan socijalni mir.

On je na konferenciji za nocvinare rekao da je Vlada RS izdvojila oko 50 miliona KM za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, a biće izdvojena i dodatna sredstva iz ekonomsko-razvojne komponente.

“Tvrdim da će problem stambenog zbrinjavanja 5 600 porodica biti riješen do 2010. godine”, rekao je Ristović i dodao da je jedan dio sredstava namijenjen za porodice koje su tražile nepovratna sredstva za završetak stambenih jedinica u iznosu do 8.000 KM, a za ostale je već u toku izgradnja 2 000 stambenih jedinica.

Direktor Zavoda za zapošljavanje RS Nedeljko Veselinović rekao je na konferenciji za novinare da se na evidenciji Zavoda zaključno sa 31. martom nalazilo 138 210 lica, što je za 0,2 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

On je istakao da se za tri mjeseca Zavodu prijavilo 17 473 radnika, što je za 4,6 odsto manje nego u istom periodu protekle godine, dok je sa evidencije brisano 12 973 lica, što je za 10,9 odsto manje nego u uporednom periodu, od čega je zbog zaposlenja brisano 5 652 osoba.

Veselinović je na konferenciji za novinare istakao da se na evidenciju Zavoda za tri mjeseca prijavilo 3 752 radnika koja su tehnoloki višak, što je za 1 720 ili 84,6 odsto više u odnosu na uporedni period.

“Ovo je jedan od podataka da je recesija prisutna i u RS, ali ne u tolikoj mjeri da ugrožava sam sistem”, rekao je Veselinović i dodao da je zbog priliva ovih radnika, Zavod za zapošljavanje RS imao povećano izdvajanje za naknade osobama koje ostanu bez posla ne svojom krivicom za šta je izdvojeno 5,5 miliona KM.

“Zbog stečaja bez posla je za tri mjeseca ostalo 237 radnika, što je za 80,5 odsto manje u odnosu na tri mjeseca protekle godine, dok je zbog prestanka rada poslodavca prijavljeno 995 lica, što je za osam odsto više u odnosu na tri mjeseca prošle godine”, napomenuo je Veselinović.

On je naglasio da se za dva mjeseca ove godine na evidenciju Zavoda prijavilo i 95 radnika koji su ostali bez posla u zemljama okurženja pretežno u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji.

Veselinović je istakao da je stopa nezaposlenosti u RS 33,90 odsto, u BiH 40,1, a u Federaciji BiH 44 odsto, dok je anketna stopa nezaposlenosti koju utvrđuje statistika u RS 20,50, a u BiH 23,4 odsto.

On je napomenuo da je Zavod za zapošljavanje za tri mjeseca izmirio sve svoje obaveze u pogledu finansiranja projekata i programa koji su preneseni iz prošle godine.

Izvor Agencije