DAMASK – Sirijski predsjednik Bašar al Asad je izjavio da će za obnovu sirijske ekonomije biti potrebno 400 milijardi dolara.

Riječi sirijskog predsjednika je citirao Dmitrij Sablin, koordinator grupe u ruskoj Dumi zadužen za odnose sa Sirijom, koji je sa ruskom delegacijom boravio u Damasku, prenosi Raša tudej.

“Važno pitanje je obnova infrastrukture. To će koštati ne manje od 400 milijardi dolara i biće potrebno od 10 do 15 godina”, rekao je Sablin citirajući Asada.

Sirijski predsjednik je rekao i da ne očekuje da naftne i gasne kompanije sa Zapada posluju u njegovoj zemlji.

“Ovdje ne čekamo na zapadne kompanije, naročito u oblasti nafte i gasa. Razgovarao sam sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sočiju. Želimo da ovdje rade ruske kompanije, i očekujemo njihov brzi ulazak na naše tržište”, rekao je sirijski predsjednik.

Premijer Sirije Imad Hamis obećao je povoljne uslove za ruske kompanije koje posluju u njegovoj zemlji, a dvije strane su, prema riječima ruske delegacije, razgovarale i o socijalnom i ekonomskom razvoju ruskih i sirijskih regiona.

“Fokusirali smo se na probleme povezane sa logistikom i bankarskim sektorom, kao i o obnovi Sirije”, izjavio je Sablin. (Agencije)