RIJAD – Vodeći svjetski biznismeni i mediji povlače svoje investicije i partnerski odnos sa Saudijskom Arabijom, nakon nestanka novinara Jamala Khashoggija.

Novinar Washington Posta koji je imao kritički odnos prema saudijskim vlastima nestao je nakon ulaska u saudijski konzulat u Turskoj gdje je došao po dokument o razvodu braka.

Vjeruje se da je on otet a neke teorije govore čak da je tamo ubijen, dok saudijske vlasti tvrde da ne znaju gdje je Khashoggi.

Richard Branson, jedan od najpoznatijih svjetskih biznismena, rekao je da se povlači iz dva turistička projekta u Saudijskoj Arabiji. Osim toga, on je suspendovao razgovore o investiciji saudijske vlade od milijardu dolara u njegovu svemirsku kompaniju Virgin Galactic.

Britanski milijarder, osnivač kompanije Virgin, rekao je da je odluke donio zbog nejasnoća u vezi s nestankom novinara Jamala Khashoggija.

– Ono što se desilo u Tuskoj u vezi s nestankom novinara Khashoggija, ako se dokaže da je istina, će siguno promijeniti mogućnost bilo koga od nas sa Zapada da imamo poslovnu saradnju sa saudijskom vladom – rekao je Brensom.

On je zatražio od saudijske vlade da pojasni situaciju u vezi s Khashoggijem.

Osim toga, vodeći svjetski biznismeni i mediji razmatraju svoje veze sa poslovnom konferencijom visokogo nivoa u Saudijskoj Arabiji.

Konferencija Inicijativa za investicije budućnosti, poznata kao „Davos u pustinji“, održava se u organizaciji princa Muhameda bin Salmana i dio je njegove Vizije 2030.

Direktor Ubera, Dara Khosrowshahi, distancirao od saudijske vlade i povukao svoje učešće na ovoj konferenciji.

Konferencija bi se trebala održati od 23. do 25. oktobra u Rijadu. Najveća svjetska imena u oblasti politike i biznisa su pozvana da govore na ovom događaju, a strateški partneri su Siemens, MasterCard i Deloitte.

No, svjetski mediji sada odustaju od učešća zbog slučaja Khashoggi. The New York Times je već povukao svoje partnerstvo, rekavši da više nije medijski sponzor događaja.

Arianna Huffington, osnivačica Huffington Posta, također se povukla s konferencije, gdje je bila član savjetodavnog odbora.

Zanny Minton Beddoes, glavni i odgovorni urednik magazina The Economist, rekao je da neće biti govornik na događaju, kako je to ranije bilo planirano.

Glasnogovornik CNN-a je rekao da mreža trenutno razmatra učešče u konferenciji, a ostali mediji, poput Foxa, Bloomberga i CNBC-a također motre situaciju. (BiznisInfo)